Kršenje zakona?: U Tuzima i Ulcinju se albanske zastave vijore i po gradu

Đeljosaj je Televiziji Vijesti poručio da joj neće dozvoliti da pravi cirkus, da ostavi Tuzi na miru i ide u Ulcinj, gdje se, kako kaže, na isti način već 13 godina kiti grad
7015 pregleda 40 komentar(a)
Albanska zastava u Tuzima, Foto: Zoran Đurić
Albanska zastava u Tuzima, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.05.2019. 20:23h

Na Dan nezavisnosti Crne Gore, najnovija crnogorska opština Tuzi, ali i Ulcinj, ukrašeni su osim crnogorskih i albanskim zastavama.

Zakon o upotrebi nacionalnih simbola propisuje da u opštinama u kojima je nacionalna ili etnička grupa većinsko stanovništvo nacionalne zastave mogu biti istaknute na zgradi opštine, pored državne ali ne i kako je to urađeno u ove dvije opštine.

Štaviše, drugim Zakonom, o javnom redu i miru, predviđene su novčane kazne za one koji bez odobrenja na javnom mjestu okače zastavu druge države.

Sve to dozvoljava upravo zakon koji ne pravi razliku između nacionalnog i državnog simbola.

Na Dan nezavisnosti u najmlađoj opštini Tuzi, baš kao i u ostalim gradovima, vijore se crnogorske zastave, ali i albanske.

I to ne samo na zgradi opštine, gdje je po zakonu dozvoljeno jer su Albanci u Tuzima većina već i kroz grad, na stubovima ulične rasvjete.

Predsjednik opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, koji je juče na Fejsbuku napisao da će pored državne zastave biti postavljena i njihova nacionalna, jer su Albanci bili odlučujući u procesu sticanja crnogorske nezavisnosti, nije bio raspoložen da kaže Televiziji Vijesti da li je tražio odobrenje za postavljanje zastava i da li na ovakav način krši zakon.

Umjesto toga Đeljosaj je Televiziji Vijesti poručio da joj neće dozvoliti da pravi cirkus, da ostavi Tuzi na miru i ide u Ulcinj, gdje se, kako kaže, na isti način već 13 godina kiti grad.

Poslušali su ga, i uvjerili se da je tako.

Zakon je jasan ali je nejasno da li se nacionalne zastave, osim na zgradi opštine, mogu postavljati i po gradu.

"U jedinicama i neposrednim oblicima lokalne samouprave u kojima pripadnici nacionalnih i etničkih grupa čine većinsko stanovništvo, u danima državnih praznika Republike Crne Gore, ispred objekata organa lokalne samouprave, pored državnih simbola, ističu se i nacionalni simboli. Kada se nacionalni simboli upotrebljavaju, odnosno ističu uz državne simbole, državni simbol zauzima počasno mjesto", piše u Zakonu o upotrebi nacionalnih simbola.

Sa druge strane, po Zakonu o javnom redu i miru, predviđene su kazne za isticanje nacionalnih zastava na javnim mjestima.

"Pravno lice koje na javnom mjestu, bez odobrenja ili javnog poziva, istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 eura do 5.000 eura. Preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 eura do 5.000 eura", navodi se u Zakonu o javnom redu i miru.

Zbog ovoga se prije par mjeseci žalio i sam Đeljošaj jer je policija kažnjavala pojedine Albance iz Tuzi zato što ističu albanske zastave.

Albanske stranke zato su tražile da se zakon izmijeni i to dozvoli ali izmjene nedavno nisu prošle u parlamentu.

U konkretnom slučaju, problem, po riječima lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, može biti što je albanska nacionalna zastava skoro ista kao državna zastava Albanije.

"Ono što treba riješiti Zakonom jeste da se precizira šta su tačno nacionalne zastave. Nacionalne zastave treba da imaju malo drugačiji oblik, one ne mogu biti državne zastave u principu. Ali je to stvar Zakona koji treba da reguliše ta pitanja i mi smo u Parlamentu na tome insistirali. Ovako se radi kako god ko hoće i Crna Gora mora stati pod jednu zastavu ako hoćemo svi jednaka prava u njoj", rekao je Krivokapić.

Na kraju, postavlja se pitanje šta bi bilo kada bi svaka nacionalna ili etnička grupa koja u svojoj opštini predstavlja vecinu kitila grad bojama svoje državne zastave?

U vrijeme prazničnih dana u Crnoj Gori, očigledno se niko ne bavi zakonima ali ni kaznama.

Bonus video: