BS i Albanska koalicija su protiv: Kako Vlada planira da obezbijedi podršku za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola?

"Mi smo svjedoci da u Crnoj Gori u 21. vijeku, u jeku evropskih integracija i transformacija društva ka nekim vrijednostima koje su savremene, imamo situaciju da se sa našim ljudskim pravima ipak negdje kalkuliše", istakao je Danijel Kalezić iz NVO "Queer Montenegro"
2371 pregleda 4 komentar(a)
Sa prošlogodišnje "Parade ponosa" u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa prošlogodišnje "Parade ponosa" u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, spada u korpus zakona o ljudskim pravima, pa je za Crnu Goru veoma važno da ga usvoji, ako misli u Evropsku Uniju (EU).

Ipak, rasprava o zakonu u parlamentu završena je još prije mjesec i po, ali nikako da dođe do glasanja.

Crnogorske LGBT organizacije ne kriju razočarenje.

"Mi smo svjedoci da u Crnoj Gori u 21. vijeku, u jeku evropskih integracija i transformacija društva ka nekim vrijednostima koje su savremene, imamo situaciju da se sa našim ljudskim pravima ipak negdje kalkuliše", istakao je Danijel Kalezić iz NVO "Queer Montenegro".

Ovaj Vladin zakon, naime nema većinsku podršku u Skupštini, jer su protiv manji koalicioni partneri DPS iz nacionalnih partija – Bošnjačke stranke (BS) i Albanske koalicije.

Nije ih ubijedio ni njihov ministar za ljudska i manjinska prava koji je pokušao da im objasni koliko je važno usvajanje ovog zakona.

"Oćemo ka Evropi, ovo vam je Evropa. Poglavlje 23 prvo se otvara, posljednje se zatvara, nema zatvaranja poglavlja 23 bez usvajanja ovog zakona", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka 4. aprila ove godine.

Ipak, postavlja se pitanje, koliko je i sam ministar bio uvjerljiv u odbrani zakona, imajući u vidu njegovu odbranu, kada se u parlamentu čulo, da među ministrima ima LGBT osoba.

“Koje smo seksualne orjentacije, nikoga nisam pitao, znam koje sam ja...ja volim žene...", rekao je 4. aprila Zenka.

"Ta solidarnost bi bila logična, i ona negdje bi bila prirodna, jer ko će koga pomagati ako ne manjine i različite društvene manjinske grupe, neće pomagati međusobno. U ovoj situaciji, to nije slučaj", kazao je Kalezić.

Iz Demokratskog fronta (DF) došle su kritike, da LGBT osobe nijesu ugrožene i da imaju više prava nego ostale manjine, a tvrde da bi ovaj zakon bio direktan atak na porodicu kao osnovnu jedinicu društva.

Kalezića, od stava DF, mnogo više brine što veliki dio stranaka građanske orjentacije, pa među njima i nezavisni poslanici, nisu dali podršku ovom zakonu, već misle da su je na nekin način izbjegli iz ovog ili onog razloga.

"Direktna podrška retrogradnim politikama i onim političkim subjektima u Crnoj Gori koju su protiv ovog zakona, sve ostalo je izgovor", rekao je Kalezić.

Podršku zakonu, osim DPS i SD, najavili su i poslanici SDP. Međutim kako Televizija Vijesti saznaje iz te stranke, oni neće DPS-u praviti potrebnu većinu za glasanje.

Naime, Vlada će morati da u svojoj koaliciji obezbijed potreban 41 glas, a SDP će samo uvećati tu cifru.

Kako to Vlada planira da uradi nije jasno. Iako je zakon na Vladi prošao jednoglasno, Bošnjaci i Albanci u parlamentu bili su jasni da zakon od njih neće dobiti zeleno svjetlo.

Vladi ostaju samo dvije mogućnosti, ili da nekako ubijedi svoje koalicione partnere u evropski značaj zakona, ili da zakon povuče iz procedure i čeka neku novu većinu.