Kule podijelile vlast u BD: Hotel, stanovi, vrtić i "posao iza kojeg stoji DPS"

Turski investitori poručuju da će početi da grade što prije budu mogli
4629 pregleda 13 komentar(a)
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (animacija), Foto: Vuk Lajović
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (animacija), Foto: Vuk Lajović

Budvanski parlament u utorak će raspravljati o spornoj gradnji dvije kule sa 15 spratova pored Jadranskog sajma, koja je podijelila vlast u tom gradu.

Gradonačelnik Marko Carević pristao je na ponudu turskih biznismena iz firme "Mia investment" da im da saglasnost za gradnju kula u kojima će biti hotel sa pet zvjezdica, ali i stanovi za tržište, a Turci će zauzvrat Budvi besplatno napraviti vrtić.

Međutim, tome se oštro protivi Demokratska Crna Gora bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića kojima smetaju toliki soliteri, ali i to što, kako tvrde, iza posla stoje visoki funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS).

Turski investitori poručuju da će početi da grade što prije budu mogli.

"Naravno da ćemo da nastavimo projekat u Budvi, to je sigurno, jer ne radimo ništa što nije u skladu sa zakonom. Da li vjerujete da mi čekamo deset mjeseci već, kao strani investitori, a investiraćemo u Crnoj Gori, u Budvi, sami troškovi gradnje iznose 73 miliona eura. Po prvi put će međunarodni brend hotela od pet zvjezdica doći u Budvu, tako da nam je potreban odgovor od Opštine što prije, da li će prihvatiti naš projekat ili ne", istakao je Habip Arikan iz kompanije "Mia investment".

Gradnji kula u srcu Budve, tik do mora i blizu Starog grada, protive se vladajuće Demokrate.

Ukazuju da bi tu trebalo graditi isključivo kongresni centar, a u perspektivi i kongresni hotel.

"Smatramo da to nije za tu lokaciju dobro rješenje. Iza toga stoje gospodin Gvozdenović i nekadašnja većina, odnosno vlast DPS-a u Budvi, iza kompletnog tog aranžmana, aranžiranja parcela, prodaje zemlje, izvlačenja opštinskog dijela i prebacivanja u drugi dio sa ciljem tada gradnje kongresnog centra. Sada dolazimo do situacije da kongresnog centra neće biti, ali da hoće biti dvije kule po 15 spratova, koje neće biti hotel, još jedna zabluda, nego će biti stanovi za tržište koji se reklamiraju, na ključnoj lokaciji u Budvi", istakao je Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora).

Zato 12 odbornika vladajućih Demokrata, Crnogorske i Građanskog pokreta URA traže od predsjednika Opštine Marka Carevića iz Demokratskog fronta (DF) da poništi protokol, koji je potpisao sa Turcima, a kojim je predviđeno da će oni, u zamjenu za odobrenje idejnog rješenja hotela, Budvi izgraditi vrtić.

"Došao sam u situaciju da biram između mogu slobodno reći dvije loše situacije, izabrao sam po meni manje lošu. Svakako da nije interes grada da se grade tolike višespratnice, ali znate da postoje zakon i planovi i prosto je propuštena jedna prava prilika upravo od mojih koalicionih partnera koji su imali priliku da je pokažu sve ovo što sada optužuju, vi znate da je u centru donešen moratorijum i odluka da se ide u izradu DUP-a za jednu godinu, pa se nije uradilo ništa, pa drugu godinu, pa se nije uradilo ništa, da je tada urađeno to, ove priče danas ne bi bilo. Zakon moramo da poštujemo, a on je na strani investitora. Ko može nekome da brani da radi po zakonu, žalosno je, ali je tako", kazao je Carević.

Neki smatraju da interes već preizgrađenog grada nisu novi kreveti, već novi sadržaji.

"Ta sajamsko-kongresna djelatnost je spasonosna za Budvu, jer oko tog Sajma imate 80 hiljada kreveta, jednu mrtvu spavaonicu. Budvi, svako zna, ne trebaju kreveti, Budvi treba upravljanje gradom, upravljanje kulturnim, turističkim, menadžment procesima, da ožive ovaj grad i njegov turizam barem na pet-šest mjeseci u godini", kazao je arhitekta Slobodan Mitrović.

Jedna od zamjerki je da se iza hotela od pet zvjezdica u stvari krije prodaja stanova za tržište.

"Ova mješovita upotreba navodi 40 odsto hotel, 60 odsto stanovi, mi prosto pratimo taj propis", kazao je Murat Kader iz kompanije "Mia investments".

Demokrate će na sjednici lokalnog parlamenta u utorak tražiti da se poništi sporni protokol sa turskim investitorima.

Carević zato traži da se glasa I o njegovom povjerenju, ali Demokrate to odbijaju.

"Licemjerno je da se kaže imaš podršku, ali mi hoćemo tvoju odluku da promijenimo", poručio je Carević.

"Izdržali smo mi to vrijeme, prošlo je, ja mislim da ovo neće rezultirati neki većim posljedicama. Ne možemo dozvoliti ni na koji način da ono što su zloupotrebe iz ranijeg perioda, sada sprovode u djelo do kraja", kazao je Krapović.

I ranije je bilo puno potresa unutar aktuelne budvanske vlasti, a veći možda tek slijede.

Bonus video: