RASPISANI KONKURSI

Izbori i u Tužilaštvu: Ovim crnogorskim tužiocima je istekao mandat

Ko god se prijavio, za razliku od tumačenja Sudskog savjeta da Medenica ima pravo na treći mandat jer se njen prvi računa tek od 2015. - Zakon o državnom tužilaštvu je jasan – "Isto lice može biti birano za rukovodioca istog državnog tužilaštva najviše dva puta"
2071 pregleda 2 komentar(a)
Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, Foto: Filip Roganović

Osim u sudstvu, ovih dana aktuelni su i izbori u Tužilaštvu.

Naime, dobrom dijelu šefova viših i osnovnih tužilaštava, uključujući i ona najveća u Podgorici, istekli su mandati i raspisani su novi konkursi. Sve bi trebalo da bude gotovo u narednih par mjeseci.

Dok se čeka da li će Vesna Medenica i treći put biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, upražnjena su i mjesta šefova podgoričkog Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva, jer su još u aprilu istekli mandati Vesni Jovićević, odnosno Ljiljani Klikovac.

Jovićević je nekoliko puta bila u fokusu pažnje javnosti.

Prvi put kada je, kao članica Komisije za praćenje istraga napada na novinare 2015. glasala protiv izvještaja koji je sama napisala jer navodno nije bio po volji tadašnjoj Vladi zbog propusta u istragama napada.

Prošlog aprila ponovo je bila u žiži kada je predsjednik te Komisije Nikola Marković tvrdio da su crnogorski nadležni organi, u istrazi ubistva direktora "Dana" Duška Jovanovića, Kriminalističkom centru u njemačkom Visbadenu poslali DNK uzorak koji ne pripada Berancu Vuku Vuleviću, ali je bio označen kao njegov.

Jovićević je to demantovala, optužujući Markovića da manipuliše.

Za vrijeme njenog mandata počeo je rat kotorskih klanova i u brojnim slučajevima istraga nije dala rezultate.

Pored kotorskog rata, bilo je slučajeva gdje se tvrdilo da je slučaj rasvijetljen - poput ubistava Andrije Mrdaka i Nikšićanina Gorana Pejovića, ali ni do danas tužilaštvo na čijem je čelu bila Jovićević nije podiglo optužnice.

Isto važi i za slučaj ranjavanja policijskog službenika Predraga Šukovića.

Tužilaštvo je reagovalo hitro, našlo osumnjičenog Radovana Aleksića, ali ni nakon skoro tri godine nijesu uspjeli da obezbijede dovoljno dokaza i optuže ga za ovo djelo.

U aprilu su istekli i mandati šefu nikšićkog Osnovnog tužilaštva Stevu Šekariću, njegovoj koleginici iz Herceg Novog Snježani Zejnilagić, zatim šefu cetinjskog tužilaštva Luki Martinoviću, šefici osnovnog tužilaštva u Ulcinju Ferihi Muratović kao i rukovodiocima tužilaštava u Rožajama i Plavu, Hajranu Kalaču i Erdanu Feratoviću.

Još neki od tužilaca će fotelje napustiti već narednih dana a među njima su rukovodioci osnovnih tužilaštava u Beranama i u Kolašinu kojima mandati ističu 9. juna.

Iz Tužilačkog savjeta su Televiziji Vijesti odgovorili i ko sada pokriva upražnjena mjesta, pa je tako posao Jovićević za sada preuzela državna tužiteljka Lepa Medenica, dok tužiteljku Klikovac mijenja tužilac Miroslav Turković.

Konkursi za nove čelnike su raspisani ali iz Tužlačkog savjeta ne otkrivaju imena kandidata.

"U 2019.godini objavljena su dva javna oglasa za izbor rukovodilaca državnih tužilaštva i oni su objavljeni na sajtu Tužilačkog savjeta. Na oglase se prijavilo ukupno 10 kandidata.", kazali su iz Tužilačkog savjeta.

Ko god se prijavio, za razliku od tumačenja Sudskog savjeta da Medenica ima pravo na treći mandat jer se njen prvi računa tek od 2015. - Zakon o državnom tužilaštvu je jasan – "Isto lice može biti birano za rukovodioca istog državnog tužilaštva najviše dva puta".

Preporučujemo za Vas