PODNIO TUŽBU PROTIV MINISTARSTVA FINANSIJA

Gagović svoje imanje zove "Bez granica" Od 2003. ima problem, a posao trpi

Tvrdi da je Upravni sud prije tri i po godine poništio rješenje Ministarstva finansija koje je potvrdilo odluku Uprave za nekretnine da odbije zahtjev za ispravku greške
4686 pregleda 0 komentar(a)
Gagović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Gagović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 02.06.2019. 20:40h

Nikšićanin Veselin Gagović posljednjih 16 godina imanje u Rastovcu gdje je rođen i gdje i danas živi i radi, popularno zove "Bez granica".

Od 2003., kada mu je umro otac, ne može da sa nikšićkim katastrom ali i nekim komšijama dogovori granice svog imanja, zbog čega trpi i njegov posao.

Iz Uprave za nekretnine Gagovića su poslali da pred sudom riješi sporne granice imanja a on sada čeka da se o svemu izjasni i Ministarstvo finansija, protiv kog je podnio tužbu.

Gagović, uspješni poljoprivrednik tvrdi da od 2003. kada mu je umro otac, ne može sa nikšićkom područnom jedinicom Uprave za nekretnine, ali i sa nekim komšijama da usaglasi granice imanja, kako bi sa bratom izvršio fizičku podjelu, zbog čega trpi i njegov posao, proizvodnja bobičastog voća, od čega hrani šestočlanu porodicu.

"Posle smrti našeg oca započet je ostavinski postupak. Sudiji koja je vodila postupak rekla mi je da uplatim taksu i da ih obavijestim u Upravi za nekretnine da izađu i izvrše fizičku podjelu. Ja sam tako uradio i oni su mi rekli da će za 3-4 dana doći da to završe. Međutim, sve tako odlažu, posle mjesec sam opet otišao, oni sve odlagali, nema ništa. Niko nije hio da izađe ovdje, a obećavali su mi", istakao je Gagović.

I tako do 2011. kada je, kako kaže, odlučio da konačno završi podjelu očevine. Tada shodno zakonu, angažuje agenciju za katastar i saznaje da je imanje pomjereno u novom katastru, u odnosu na staru skicu.

"Kad se gledaju dvije skice, one su slične, samo se razlikuju na dva mjesta. Ali kompletno imanje je pomjereno, neđe metar, neđe 2, neđe 6 u sjeveroistočnu stranu. Tako da smo mi sad sa imanjem izašli na put. Ja ne tražim ničije, samo da stave onako kako treba, da niko ne bude ugrožen", rekao je Gagović.

Zato je započeo sudski spor.

Tvrdi da je Upravni sud prije tri i po godine poništio rješenje Ministarstva finansija koje je potvrdilo odluku Uprave za nekretnine da odbije zahtjev za ispravku greške.

Od početka 2016. kaže, čeka da nikšićki katastar formira komisiju, izađe na lice mjesta i postavi stvarne granice. Iz Uprave za nekretnine objašnjavaju da su dva puta odbili zahtjev Gagovića i njegovih komšija da isprave grešku uputili ih da sudskim putem riješe sporne granice.

"Radi se o predmetu koji je u isključivoj sudskoj nadležnosti. Shodno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, ako neko smatra da je upisom prava svojine u katastar povrijeđeno njegovo pravo svojine, može tužbom nadležnom sudu tražiti brisanje i povraćaj u pređašnje stanje", rekao je Krsto Nikolić, načelnik PJ Nikšić Uprave za nekretnine.

Gagović tvrdi da je upravo to uradio, ali da Uprava za nekretnine uporno premet stavlja u nadležnost drugih i slučaj vrti ukrug.

"Nejasno mi je kako institucija koja mora da izvršava presude sudova, kako neće da izađu na lice mjesta i završe to. Jednostavno ignorišu i ćute takoreći. Mislim da je tu neko u Upravi za nekrtenine ucrtao nešto što nije smio da uradi i njima je bitno da njega zaštite", poručio je Gagović.

Zato razmatra mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv službenika nikšićkog katastra.

Dok iz Uprave tvrde da je sad opet na redu da odluči Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, Gagović je već podnio tužbu protiv tog Vladinom resora zbog ćutanja administracije, jer dok taj postupak ne završi, ne može okončati ni sporne granice sa komšijama.