Katnić porekao obećanje: Višem sudu dostavljen sporazum o Đurđićevom priznanju krivice

Đurđić je tako priznao da je zajedno sa odbjeglim vlasnikom Atlas Grupe Duškom Kneževićem nezakonito izdao bankarske garancije na iznos od 12,5 miliona eura
17949 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2019. 18:59h

Ne tako davno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da za krivična djela iz oblasti finansijskog kriminala, bez u izuzetnim slučajevima, neće biti sporazuma o priznanju krivice. Onima koji pokušaju ili počine ta krivična djela poručio je da će Tužilaštvo koristiti sve najradikalnije metode i zakonsku mogućnost da predloži najstrože kazne.

"Da se izreknu upravo zbog težine krivičnih djela i počinilaca koji bi počinili i pored svih ovih aktivnosta to su teka krivična djela gdje je zaprijećena kazna zatvora od dvije do 12 godina od dvije do osam godina", rekao je Katnić.

Dvadesetak dana kasnije – druga priča ili izuzetak u slučajevima. Iz Specijalnog tužilaštva Višem sudu poslali su sporazum o priznanju krivice koji je sa njima potpisao bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić u slučaju “Kaspija”. Đurđić je tako priznao da je zajedno sa odbjeglim vlasnikom Atlas Grupe Duškom Kneževićem nezakonito izdao bankarske garancije na iznos od 12,5 miliona eura, prenosi TV "Vijesti".

Optužnicu u slučaju “Kaspija” nedavno je potvrdio Viši sud, a slučaj je dostavljen sudiji Biljani Uskoković, koja će sada, prije glavnog pretresa, odlučiti o sporazumu koji je potpisao optuženi Đurđić.

Ako do potvrde sporazuma dođe, to će svakako ubrzati suđenje i donošenje presude Kneževiću, što bi mogao biti jedan od razloga da je Katnić prešao preko javno datog obećanja.

U slučaju da Knežević bude osuđen, pravosnažna presuda bi se odmah poslala organima Velike Britanije što bi bilo dovoljno da se traži hitno hapšenje i izručenje Kneževića Crnoj Gori. S druge strane, Đurđić prije mjesec i po nije nagovještavao da bi mogao priznati krivicu već se spremao za suđenje.

"Iskazujem puno povjerenje u rad državnih organa, u pravosudni sistem Crne Gore i naravno u svoj pravni tim", rekao je Đurđić 30. aprila.

Član njegovog pravnog tima, advokat Lazar Aković nije želio da komentariše da li će njegov klijent priznati krivicu i za slučaj “Karbon”.

Specijalno tužilaštvo, privelo je kraju i tu istragu gdje sumnjiče Kneževića da je preko svojih saradnika, među kojima je i Đurđić, pribavio protivpravnu imovinsku korist od milion i 900 hiljada eura.

Bonus video: