Đukanović: Po hitnoj proceduri smijeniti direktoricu Monstata

Za DF sporan nije samo prosjek Monstatove zarade, već i broj zaposlenih od 190 hiljada
4582 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2019. 18:58h

Za Demokratski front je nepristojna neistina to što Monstat tvrdi da se njihovi i podaci Poreske uprave o prosječnoj zaradi, razlikuju jer oni uzimaju u obzir zarade za koje nisu obračunati porezi i doprinosi. Kako bi ih, kako kažu, raskrinkali, navode podatke iz januara 2018. godine, pod pretpostavkom da su porezi i doprinosi za te zarade plaćeni u proteklih 15 mjeseci

"U januaru smo imali 2018. 160.793 zaposlena za koje su, ponavljam, do prvog maja 2019. godine obračunati porezi i doprinosi i prosječna neto zarada je iznosila 437 eura. Po Monstatu, ta zarada u januaru 2018. godine iznosila je 511 eura", rekao je Milutin Đukanović iz DF.

Đukanović kaže da je van pameti da zaposleni za koje se ne uplaćuju porezi i doprinosi imaju najveće zarade, jer su ta preduzeća u velikim problemima.

"Ispada da najlošije firme imaju najveće plate. Dovoljno o jednoj brutalnoj laži koja se servira i kojom se pokušavaju građani ubijediti da ne žive život kakav žive", dodao je Đukanović.

U međuvrmenu, oglasili su se i iz Poreske uprave. Kažu da za razliku od Monstata, koji obavlja statističke analize po sopstvenoj metodologiji i u skladu sa propisanim nadležnostima, oni vode evidenciju sa tačnim podacima o zaposlenima.

"Poreska uprava podatak o prosječnoj zaradi obračunava na osnovu iznosa plata čija je isplata prijavljena toj instituciji, a ne na osnovu zarada za sve zaposlene koji se vode u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika", saopšteno je iz Poreske uprave.

Za DF sporan nije samo prosjek Monstatove zarade, već i broj zaposlenih od 190 hiljada. Đukanovic smatra i da namjerno izbjegavaju da saopšte podatak da u svojoj računici prosječne zarade nemaju preduzeća koja imaju manje od 10 zaposlenih, a u kojima su plate najmanje.

"Direktoricu Monstata treba po hitnoj proceduri smijeniti, nije ovo njena jedina greška, učestvovala je u monstruoznoj krađi popisa 2011. godine"

Zato će u narednom periodu, kaže Đukanović, raskrinkati i to da broj stanovnika u Crnoj Gori nije takav kakvim ga predstavljaju, kao ni broj nezaposlenih ali ni bruto domaći proizvod.

Bonus video: