Čuvari Bukovice poručuju da će biti istrajni: "Neka ove ljute mašine pregaze naša tijela..."

Čuvari rijeke poručuju da će se razići kad buldožeri napuste kanjon Bukovice
3414 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta protiv izgradnje malih hidroelektrana, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa protesta protiv izgradnje malih hidroelektrana, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 09.06.2019. 19:38h

Mještani šavničkih sela kroz koja protiče rijeka Bukovica već skoro mjesec danonoćno stražare pored mašina koje je kompanija "Hidra MNE" angažovala za početak izgradnje malih hidroelektrana.

Uprkos lošem vremenu koje im do skoro nije bilo saveznik, istrajni su i poručuju da neće odustati.

Zato pozivaju državno i opštinsko rukovodstvo da ubrzaju proceduru i odustanu od projekta, kako bi se mogli posvetiti poljoprivrednim poslovima od kojih većina njih živi.

Kako sada stvari stoje, nove informacije u vezi sa planovima Vlade po pitanju Bukovice mogle bi biti poznate u petak.

Čuvari rijeke poručuju da će se razići kad buldožeri napuste kanjon Bukovice.

Od 15. maja ovi ljudi danonoćno u smjenama stražare pored mašina u Donjoj Bukovici, protiveći se namjeri Vlade, Opštine Šavnik i kompanije "Hidra MNE" čiji je suvlasnik Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Mila Đukanovića, da grade dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici.

Iako ima 80 godina, u odbrani je istrajan Spasoje Bulatović.

"Mi drugoga pojilišta nemamo gore, bez cistijerne, ako nestane. 75 eura moram da platim da predsjednik Opštine istjera vodu u Borovac. Ovo nam je najveće blagio ova rijeka Bukovica", istakao je Bulatović iz sela Borovac.

Sa Bulatovićem je na braniku Bukovice i njegov komšija Veselin Žugić.

"Odupiremo se i nevremenu, kiši, vjetru, boleštini, besanim noćima i odupiraćemo se do kraja dok se god ove mašine odavde ne maknu. Čuvamo čast i obraz, čuvamo amanet naših predaka koji su se ovdje nastanili pored ove rijeke, živjeli od nje, uživali, dali nama u amanet da prenesemo našim unicima", rekao je Žugić.

"Prije neki dan unuka me zove i kaže đede đe si. Kažem da branim Bukovicu. Ona kaže đede brani Bukovicu, ako je ne odbraniš neću ti doći", kazao je Ratko Strunjaš iz sela Timar.

Za Raja Vemića, koji godišnje po osam mjeseci živi u Donjoj Bukovici, mjesto gdje je "Hidra MNE" počela radove već skoro mjesec dana je drugi dom.

Zato poziva opštinsko i državno rukovodstvo.

"Da nam pomognu da ove mašine ljute zajedno maknemo odavde iz korita rijeke Bukovice, da nas oslobode ovih muka, da nas puste kući da idemo da posadimo džak krompira i glavicu luka. Mi ovdje nemamo ni Volija ni Idee i ako sami šta ne stvorimo, nemamo gdje kupuiti ni kilo voća i kilo povrća", poručio je Vemić.

Sa prezentacije malih elektrana održane u petak, kada je sastanak predsjednika Opštine, investitora i nezadovoljnih mještana završen uz asistenciju policije, Mijomir Vujačić im je poručio da neće da dolazi na političke skupove, što je čuvare Bukovice posebno revoltiralo.

Krajem sljedeće sedmice zbog ovih dešavanja u Šavnik će i predstavnici Vlade.

"14. u petak na moj poziv priustvovaće predstavnici Vlade, ministar ekonomije i svi koji trebaju ono što je zaduženje Vlade da kažu oko ovih projekata", kazao je Mijomir Vujačić, predsjednik Opštine Šavnik.

I dok investitor neće da saopšti kad će nastaviti radove, ni lijepo vrijeme nije pokrenulo ove mašine.

Mještani, pak poručuju da će biti istrajni.

"Oni su nas prisilili ne da stanemo, nego da legnemo pred mašine, jer mi smo zakleti da ćemo istrajati, pa neka ove ljute mašine pregaze naša tijela i neka ih stave u rijeku Bukovicu", kazao je Vemić.