Zapuštena građevina: Zašto Carev most u Nikšiću decenijama propada?

Posljednih godinu, da donekle urede prostor oko mosta trude se mladi iz NVO Pandurica, koju su osnovali upravo tim povodom, ali bez podrške Opštine i države
4284 pregleda 3 komentar(a)
Carev most u Nikšiću, Foto: Printscreen YouTube
Carev most u Nikšiću, Foto: Printscreen YouTube

O odnosu državnih institucija prema kulturno istorijskim spomenicima, govori i primjer čuvenog Carevog mosta u Nikšiću. Ova decenijama zapuštena građevina danas je mjesto za divlje deponije.

Posljednih godinu, da donekle urede prostor oko mosta trude se mladi iz NVO Pandurica, koju su osnovali upravo tim povodom, ali bez podrške Opštine i države.

Bilo je i mnogo gore, kažu mladi iz NVO Pandurica. "Svi lukovi su bili zarasli drvećem, tu je bilo dosta smeća, raznog otpada, medicinskog, otada od plastičnih, staklenih ambalaža", kazao je Nikola Cicmil iz NVO Pandurica. Miloš Eraković, NVO Pandurica.

"Tu su bile džanje u prečniku od 20 centimetara, ovaj spust nije bio u funkciji, nije moglo da se priđe mostu nikako", priča Miloš Eraković iz NVO Pandurica.

Zato su prije godinu zajedno sa drugovima sa kojima su često posjećivali ovaj lokalitet osnovali NVO. U namjeri da mostu pokušaju da vrate stari sjaj, zasukali su rukave.

"Tu se radilo svake nedjelje po nas 10-15, kako smo se mogli organizovati. Paljenje otpada, odvoženje, košenje, sređivanje, znači most je u totalno drugačijem stanju nego što je bio", objašnjava Eraković.

Radili bi kažu još, ali svjesni da je u pitanju izuzetno važan kulturno-istorijski spomenik, ne smiju samoinicijativno. Još od septembra prošle godine čekaju odgovor iz Opštine Nikšić i savjet kako i šta dalje. "I ovim putem apelujemo da pokrenu neku priču, da vidimo u kojem pravcu to treba da ide. Kad bi lukove osvijetlili, kad bi dobili tu figuru noću da se vidi, kad bi produžili šetalište do samog mosta kličevskim Bulevarom, bilo bi fenomenalno izletište", rekao je Cicmli.

Iz Ministarstva kulture kazali su da je konzervatorski projekat za Carev most gotov, a da radovi zavise od Opštine Nikšić. Nezvanično, u Opštini još ne znaju kad će početi radove na Carevom mostu.

"Realizacijom pomenutog projekta u potpunosti će se unaprijediti njegovi već prepoznati kulturni resursi i potencijali", rekao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović u martu ove godine.

U lokalnoj turističkoj organizaciji kažu da je Carev most na promocijama Nikšića, kao i u turističkim brošurama najistaknutiji lokalitet.

"Samim uređenjem i privođenjem namjeni lokaliteta oko Carevog mosta, nadamo se da će biti u punom sjaju i u pravoj mjeri i istaknut, i posjećen, i naravno valorizovan", kazala je Dragica Popović iz TO Nikšić.

Prije oko 125 godina majstorima je trebalo svega šest mjeseci da naprave ovako imopozantnu građevinu. A koliko će nama trebati da je uredimo, privedemo namjeni i za Carev most zainteresujemo turiste?

Bonus video: