Pogledajte priču o Nikšićanki, kojoj je nedavno uspješno transplantiran bubreg u Bjelorusiji

Danas se šetnjom oporavlja od operacije, ali i privikava na novi način života, jer su hemodijalize, kako kaže, konačno za nju prošlost
6215 pregleda 1 komentar(a)

Posle osam godina mukotrpnih i teških hemodijaliza i skupljanja ogromne sume od 60.000 eura za transplantaciju u inostranstvu, Nikšićanka Rosa Knežević nedavno se vratila iz Bjelorusije gdje joj je uspješno presađen bubreg.

"Čekala sam pet mjeseci i dobila sam poziv da su našli donora i da treba da dođem na transplantaciju. Nisam mogla da vjerujem šta se dešava, nisam očekivala tako brzo poziv. Stigla sam na vrijeme i transplantacija je urađena, Bogu hvala, uspješno", kaže Rosa Knežević.

Danas se šetnjom oporavlja od operacije, ali i privikava na novi način života, jer su hemodijalize, kako kaže, konačno za nju prošlost.

"Sve što mi je dijaliza uskratila želim da povratim. Prvenstveno da mogu da radim normalan posao, da mogu da se borim za sebe, da brinem o sebi. Ne smatram da neko od 20 godina koliko sam tada imala ili sa 28 koliko sad imam treba da se ograniči samo na dijalizu. Kad već postoji šansa da se spasi, zašto da ne", priča Knežević.

Kako nije imala živog donora, jedina joj je, kaže, opcija bila da čeka kadaveričnog.

"S obzirom da je u Crnoj Gori za ovih osam godina, koliko ja znam urađeno možda dvije ili tri transplantacije od kadaveričnog donora, vidim da šansa i nije velika. Moje stanje je vremenom bilo pogoršano i nisam više mogla da čekam. To mi je bila jedina opcija. Za nju sam se borila i izborila. Pomogli su mi dobri ljudi, veliki humanisti, ljudi koji su svoje malo podijelili, koji su prepoznali u mojoj priči moju borbu, moju snagu, želju za životom", kazala je Knežević.

I dok Rosa tvrdi da je prikupljanje novca i odlazak u inostranstvo za nju bila jedina opcija, u Ministarstvu zdravlja navode da sve tranplantacije organa u Crnoj Gori i drugim evropskim državama, koje imaju uređen transplantacioni program, finansira Fond zdravstva, zbog čega ne podržavaju prikupljanje novca za tranplantacije.

"U slučaju da pacijent dobije mjesto na listi čekanja druge evropske države koja ima uređen transplantacioni program, pacijent o istom obavještava konzilijum nefrologa KCCG koji daje predlog Komisiji za upućivanje pacijenta na liječenje van Crne Gore Fonda za zdravstveno osiguranje koja, na osnovu priložene medicinske dokumentacije, donosi odluku o finansiranju postupka transplantacije organa", kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Ono u čemu su Rosa i Ministarstvo saglasni je da moramo što više govoriti o doniranju organa.

"Ja se iskreno nadam da će biti više donorstva, da će spasiti živote kad već mogu da se spase ovim mladim ljudima koji čekaju na dijalizi. Nema ih toliko mnogo u Crnoj Gori", rekla je Knežević.

Dok nastavlja šetnju gradskim parkom razmišljajući o budućnosti, podsjeća na podvige sugrađanki Tatjane Vukićević i Konstantine Maraš koje su prošle godine donirale bubrege svojim sugrađanima i napominje da su upravo to primjeri na koje treba svi da se ugledamo.

Bonus video: