Opštini Ulcinj prijeti nova milionska blokada zbog slučaja od prije 35 godina

Prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić vjeruje da do toga neće doći jer su preduzeli određene korake da spriječe novu blokadu
4035 pregleda 2 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Screenshot
Opština Ulcinj, Foto: Screenshot

Ako se ne nađe rješenje do 14. jula, račun Opštine Ulcinj ponovo će biti blokiran za skoro 6 i po miliona eura potraživanja kompanije "Rekreaturs" koja je u vlasništvu Atlas grupe i to zbog slučaja starog 35 godina. Tada, objašnjava punomoćnik „Rekreatursa“, advokat Velibor Marković, ističe rješenje Privrednog suda o dvomjesečnom odgađanju sprovođenja mjere izvršenja koje je donijeto sredinom maja.

"Ukupan iznos štete sa kamatom je nešto preko 6 miliona evra, ako će se poštovati Zakon a ja se nadam da hoće doći će se do nastavka izvršenja odnosno ponovne blokade žiro računa izvršnog dužnika", kaže Velibor Marković, punomoćnik „Rekreatursa".

Iako je ostalo samo 10 dana do isteka roka, prvi čovjek Ulcinja uvjeren je da do nove blokade neće doći.

"Mi smo pregovarali sa ministrom finansija i naći ćemo neko rješenje, naravno treba da pregovaramo i sa drugom stranom sa Rekreatursom koji nas je tužio za 6 miliona i 400 hiljada eura, tako da ćemo naći ubrzo to rješenje da opština Ulcinj ne bude u blokadi", rekao je Ljoro Nrekić, predsjednik Opštine Ulcinj.

Da se snađe za novac opština je imala dovoljno vremena do sada, poručuje Marković.

"Bilo bi mnogo bolje od strane opštine Ulcinj jer je imala dovoljno vremena da uđe u pregovore sa mojim vlastodavcem, jer je tada i bilo mogućnosti, sada je po meni kasno. Čak je i prije nego je donijeto rješenje o odlaganju Opština Ulcinj je najavila da će pristupiti određenim pregovorima radi dogovora oko dinamike plaćanja te svoje obaveze, međutim, očigledno su oni obmanuli sud jer do predloga do danas nije došlo", ocjenjuje Velibor Marković.

Prije prve blokade „Rekreaturs“ je uspio da naplati tek djelić onog što mu se duguje.

"Naplaćeni su troškovi parničnog postupka a naplaćen je i dio izvršne tražbine u iznosu od oko 40 i nešto hiljada nakon čega je sud donio ovo rješenje", kaže Marković.

Ovaj slučaj poznat kao K1 već godinama visi kao mač o glavi opštini Ulcinj. Odšteta je dosuđena jer je opština svojevremeno nezakonito srušila sindikalno odmaralište Kosovo 1 na Velikoj plaži. Poslanici i vlasti i opozicije iz Ulcinja kritikovali su presudu a potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu mahao dokumentima po kojem se Rekreaturs, navodno i dalje vodi na Kosovu. Ako do nove bokade ipak dođe, procjene su da bi račun ulcinjske opštine mogao biti zamrznut i do 11 mjeseci, što bi praktično dovelo do bankrota.

Bonus video: