Opozicija i civilni sektor demantuju Brajovića: Izjava je data u političke svrhe

“Vjerujem da nakon ove skandalozne izjave Brajovića, ni amabasdoor EU, više nema dilemu da DPS nije i neće biti privržen izmjenama izbornog zakonodavstva, sve dok ne osjeti oštru reakciju opozicije i međunarodne zajednice”, kazao je Nikola Rovčanin iz Demokrata
2839 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2019. 19:33h

Predsjednika Skupstine, Ivana Brajovića koji je juče saopštio da je Privremeni odbor za reformu izbornih i drugih zakona, čiji rad bojkotuje opozicija, pripremio najveći dio izmjena i dopuna, danas demantuju i opozicija i civilni sektor. U DPS-u, nisu željeli da pričaju na ovu temu.

SDP-ov Raško Konjević začuđen je izjavom predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, po kojoj je odbor za reforme izbornih i drugih zakona, rad skoro priveo kraju

“Odbor je na paritetnom nivou, dakle odbor odlučuje konesnzusom, u iznimnim situacijama dvotrećinskom većinom, odbor je imao jednu sjednicu, na kojoj nijesmo finalno dogovorili ni rad podgrupa, i odbor od Nove godine, nije imao ni jednu sjednicu, jer predsjednik odbora, nije zakazivao sjednice, prema tome odbor nije radio niti je mogao da ima bilo kakav materijal o kojem bi mogao da odlučuje", kazao je Konjević.

Isto tumačenje TV Vijesti dobila je od predstavnika civilnog sektora u privremenom skupštinskom odboru.

“Jasno je da je ta izjava data samo u političke svrhe. Dakle nema neku veliku političku težinu, zbog toga, da bi izborni zakoni bili promijenjeni potrebno je dvije trećine , jasno je da opozicije trenutno nema u tom odboru, i dok se ne steknu uslovi, da dvije trećine poslanika budu u tom odboru, neće moći biti govora o tome da izborno zakonodavstvo bude upućeno na plenum”, rekao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Pošto se šef delegacije EU u Podgorici , Aivo Orav juče založio za iskrenu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, Demokrate konstatuju.

“Vjerujem da nakon ove skandalozne izjave Brajovića, ni amabasdoor EU, više nema dilemu da DPS nije i neće biti privržen izmjenama izbornog zakonodavstva, sve dok ne osjeti oštru reakciju opozicije i međunarodne zajednice”, kazao je Nikola Rovčanin iz Demokrata.

SDP i CDT saglasni su da bi DPS morao inicirati buduće razgovore u odboru

“Ako neko misli da je dijalog, tako što će partije vlasti međusobno dogovoriti, ono što one misle da trebaju, i da to smatraju rješenjem tog dijaloga, onda je to najbolja slika kako partije vlasti doživljavaju dijalog, da ne govorim o konsenzusu”, kaže Konjević.

“Dijalog treba naravno da inicira vlast, opozicija naravno treba da se ponaša mnogo konstruktivnije, i to je jedini put da u narednom vremenskom periodu, jednu priličnu političku neizvjesnost, koja bi značila možda i tenzije, možda i bojkot izbora”, dodaje Koprivica.

Demokrate koje već skoro tri godine bojkotuju rad parlamenta, i dalje tvrde da sa vladajućom strankom nije moguće voditi bilo kakve razgovore.

“Pozivam ovom prilikom svih 39 poslanika , da odmah napuste odbor za izborno zakonodavstvo, sva radna tijela Skupštine Crne Gore, i plenum Skupštine, kako bi sačinili plan opozicije za prve fer i poštene izbore u istoriji Crne Gore. Svaki drugi pristup vodi još jednim pokradenim izborima, kojima dio opozicije može dati puni legitimitet”, dodao je Rovčanin.

Iz DPS danas nijesu željeli da komenetarišu ovu temu, niti da pojasne izjavu prvog čovjeka parlamenta i svog koalicionog partnera.

Bonus video: