Nikšić: KDDK Sveti Sava organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi

Iako njihovi članovi godišnje daju i do 1000 jedinica krvi, ovaj klub nema prosotorije, a njegovo funkcionisanje zavisi od sponzora, bez kojih ni ovu akciju ne bi mogli da sprovedu
1094 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: Printscreen YouTube
Sa akcije, Foto: Printscreen YouTube

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava iz Nikšića, jedan od brojnijih u Crnoj Gori, organizovao ljetnju akciju dobrovoljnog davalaštva, u kojoj je prikupljeno oko 100 jedinica dragocjene tečnosti.

Pozivu Nikšićana odazvalo se i pet klubova pobratima iz Srbije i Republike Srpske, a akcija je sprovedena u pravo vrijeme, pa su zalihe Centra za transfuziju sada zadovoljavajuće.

Iako njihovi članovi godišnje daju i do 1000 jedinica krvi, ovaj klub nema prosotorije, a njegovo funkcionisanje zavisi od sponzora, bez kojih ni ovu akciju ne bi mogli da sprovedu.

"Mi praktikujemo dvije akcije godišnje. Nadamo se oko 100 jedinica da će da bude sa našim prijateljima iz Republike Srpske i Srbije", kazao je predsjednik KDDK Sveti Sava, Miodrag Peković.

"Akcija je došla u pravi trenutak zato što smo uzadnjih dana zbog praznika malo deficitarni sa zalihama, jer se tri dana nije uzimala krv. Sada smo popunili rezerve", kazala je specijalista transfuziolog, dr Biljana Dendić.

Goran Jevremović iz Jagodine na akcije koje ljeti i zimi organizuje Klub Sveti Sava dolazi već deset godina.

"Ovo mi je 101. put da dam krv. Iz Jagodine dolazim iz udruženja davalaca krvi Siki, Rakitovo. U Nikšiću sam 20 puta dao krv. Čisto da pomognemo ljudima. Dokle možemo da dajemo, mi ćemo da dajemo", kazao je Goran Jevremović iz udruženja davalaca krvi Siki Rakitovo

Nikšićki dobrovoljni davaoci dobru saradnju imaju i sa Klubom Stara Hercegovina. Brane Šimšić iz Višegrada više od 40 puta je dao krv, a svoj prvi dolazak u Nikšić iskoristio je da to uradi još jednom.

"Dolaze i oni kod nas, mi dolazimo kod njih, veliko je druženje. Došli smo sinoć, dobro smo primljeni, dobra je organizacija. Zahvaljujem domaćinima na svemu što pružaju", priča Brane Šimšić iz društva davalaca Stara Hercegovina.

A pružili bi i više i bolje da imaju bolju podršku opštine i države. Iako broje oko 850 članova, koji godišnje daju više od 1000 jedinica krvi, članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava ostali su bez prosotorija, a za dvije godišnje akcije koje organizuju u Nikšiću i odlaske na akcije klubova pobratima u regionu jedva se snalaze, uz pomoć sponzora.

"Mi po pravilu bi trebali da imamo prostoriju i administrativnog radnika da je zaposlen, ako smo od interesa, a računam da jesmo. Znam da njima nijesu potrebne te jedinice jer oni imaju sve u kartele, ali jesu običnom svijetu", rekao je Peković.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava osnovan je 2007, a redovne godišnje akcije ogranizuje u januaru i julu.

Bonus video: