Naredne sedmice bi trebalo da bude jasno da li će rad Odbora za izmjene izbornih reformi biti odblokiran

U međuvremenu iz DF-a ističu kako ne postoji ni teorijska mogućnost povratka tog saveza u Odbor za izmjene izbornih i drugih reformi, nakon nezakonitog hapšenja Nebojše Medojevića i pokušaja hapšenja Milana Kneževića
1458 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Nakon što je prije 20 dana predsjednik Skupštine saopštio dokle je sa radom stigao Odbor za izmjene izbornih i drugih zakona, bez predstavnika opozicije, a juče premijer potvrdio da su izmjene na izbornim zakonima u tom tijelu praktično završene sada se spekuliše da bi Demokrate i URA mogli da se uključe u rad Odbora.

List Dan piše da je, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, DPS načelno pristao da se odluke u Odboru donose sa četiri petine, umjesto dvije trećine glasova, a da zauzvrat Demokrate i URA delegiraju svoja dva predstavnika u to skupštinsko tijelo.

Iz DPS-a danas TV Vijesti nije mogla da dobijemo potvrdu, ali ni demanti ove informacije dok agencija MINA saznaje da će ta partija naredne sedmice na pres konferenciji predstaviti rješenja za izmjenu izbornih zakona koja su dogovorena u Odboru, bez prisustva opozicije.

Demokrate nijesu željele da govore na ovu temu, samo su ponovile da je sveobuhvatni Plan izbornih reformi, koji je prošle godine dobio podršku Brisela, uslov za rad u Odboru, te da jedino otvoreno pitanje ostaje – je li taj dokument prihvatljiv ili ne. To, kako su rekli TV Vijesti, znači da bi i postojeći Odbor, uz njihove predstavnike, mogao da krene u izborne reforme.

Naredne sedmice politički akteri trebalo bi da saopšte da li je moguće odblokirati proces i krenuti u stvaranje fer uslova za izbore, koji se očekuju na jesen naredne godine. Prema našim nezvaničnim informacijama, svemu ovom prethodila je intenzivna komunikacija lidera Demokrata i URA sa predstavnicima međunarodne zajednice, koji sada treba da od vladajućeg DPS-a dobiju jasan odgovor da li je ovakav dogovor moguć.

U međuvremenu iz DF-a ističu kako ne postoji ni teorijska mogućnost povratka tog saveza u Odbor za izmjene izbornih i drugih reformi, nakon nezakonitog hapšenja Nebojše Medojevića i pokušaja hapšenja Milana Kneževića. Misle i da se se treba vratiti Sporazumu o budućnosti, a kako su nezvanično rekli TV Vijesti svako eventualno dogovaranje sa DPS-om znači pucanj u taj dokument, potpisan u aprilu sa predstavnicima pokreta Odupri se i građanima.

Povodom navoda o popuštanju DPS-a, s jedne, i ulasku Demokrata u Odbor, s druge strane, DF-ov Slaven Radunović napisao je na svom FB profilu:

"Dobro je da su se Demokrate konačno dogovorile sa DPS-om, valjda sada ostave lokalnu vlast u Budvi na miru."

Bonus video: