Vrijeme poremetilo poljoprivrednu sezonu: Roba je na cijeni, slabo je ima i skupa je

“Cijene jesu takve zahvaljujući onome što su pojedini proizvođači imali problema u proizvodnji da proizvedu očekivanu količinu s obzirom na to da se na tržištu nalazi manja količina od očekivane”, rekao je Krstović
3497 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Osim što su uticale na naše planove i raspoloženje, neuobičajene vremenske prilike poremetile su i poljoprivrednu sezonu.

“Poljoprivredna proizvodnja na otvorenom jeste kasnila, u jednom dijelu je kasnila i u zatvorenom prostoru, to je bilo svega pet do sedam dana. Kada je proivzodnja paradajza u pitanju, taj zaostatak je bio desetak dana, ali to je sve nadomjestila malo viša prodajna cijena. Tako da postoji finansijska satisfakcija iako je bilo kašnjenja u ubiranju plodova", rekao je poljoprivrednik Luka Krstović.

Za proizvođače satisfakcija, ali ne i za prodavce na podgoričkim pijacama.

“Vrijeme je poremetilo sve, ne odgovara ovim proizvodima velika promjena vremena, od kiše do jakoga sunca. Robe slabo ima, roba je baš na cijeni, skupa je i skupa je za naše potrošače što je stvarno i realno, ali šta mi možemo tu. Znači mi robu skupo plaćamo, pa moramo skupo i da je prodajemo", kazala je prodavačica Zorica Tošić.

“Sve se poremeti, jer kad nečemu nije vrijeme, nije. Ljudi obično očekuju sad grožđe, onda stanu malo lubenica i pipun i tako”, priča prodavačica Ljiljana Đurišić.

Osim što ćete na domaće grožđe morati još malo da pričekate, za kvalitetan rozi paradajz morate odvojiti čak dva eura, po euro za patlidžan i krastavce, a za dobru papriku od 1.20 do 1.50 eura.

“Cijene jesu takve zahvaljujući onome što su pojedini proizvođači imali problema u proizvodnji da proizvedu očekivanu količinu s obzirom na to da se na tržištu nalazi manja količina od očekivane”, rekao je Krstović.

Ipak, jedan je recept jači od svih vremenskih i drugih neprilika, kaže Krstović, koji uprkos svemu, uspijeva da proda sve što proizvede.

“Mi nemamo problema sa plasmanom, ali to je isključivo zahvaljujući tome što plasiramo najkvalitetnije moguće proizvode", rekao je Krstović.

Bonus video: