Da li će paljenju guma u Podgorici konačno doći kraj?

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta "Ozon" ističe da nadležni samo prebacuju lopticu od jednih do drugih i predlaže da se stare gume recikliraju
1890 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Da li će paljenju guma u Podgorici konačno doći kraj? Iz Vlade najavljuju da završavaju Studiju odabira lokacije za odlaganje i preradu otpadnih guma. Ekolozi upozoravaju da se mora naći dugoročno rješenje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma do oktobra bi trebalo da uradi Studiju odabira lokacije za odlaganje i preradu otpadnih guma. Nikakve druge detalje ne navode.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta "Ozon" ističe da nadležni samo prebacuju lopticu od jednih do drugih i predlaže da se stare gume recikliraju.

"Problem paljenja guma je višedecenijski. Definitivno, postoji jedan problem za koji država trenutno nema odgovor", kazao je Aleksandar Perović iz ekološkog pokreta Ozon.

U Vladi kažu da traže lokaciju za odlaganje starih guma, a o njihovoj preradi, ni riječi.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma iniciralo je aktivnost izrade Studije odabira lokacije za preuzimanje, lagerovanje, sortiranje i preradu otpadnih guma-pneumatika u Podgorici. Izrada Studije je u toku, a krajnji rok za njen završetak je oktobar 2019. Na lokaciji koja bude odabrana, otpadne gume biće sakupljene na jednom mjestu što će olakšati svim pravnim licima koja posluju sa otpadnim gumama da u određenoj mjeri rasterete svoje prostore od velikih količina istih", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da će odabrana lokacija zadovoljavati kriterijume protivpožarne zaštite, a imaće i 24-satnu čuvarsku službu.

Da li će se nakon odlaganja na toj lokaciji, gume reciklirati ili će se izvoziti, iz Ministarstva ne odgovaraju. Ekolozi pitaju, šta će biti sa tim otpadom?

"Država samo svojim planovima prebaca problem sa jednog nivoa na drugi, pa sada imamo priču da će zapravo gume da se skoncentrišu na jednoj lokaciji, tako da će ako se stavi odgovarajuće obezbjeđenje, spriječiti da se one pale, to nije prihvatljivo, nijedan komad zemlje nije prihvatljiv za bilo koju vrstu otpada, niti je namijenjen da bude smetlište privremenog ili trajnog karaktera", kazao je Perović.

Iz "Ozona" zato predlažu.

"Postoji jedan prilično jednostavan način da se gume recikliraju, to je da se izvadi žica koja na tržištu sekundarnih sirovina ima prilično veliku vrijednost. Dok drugi dio može da se pretvori u granulat, to je primjer iz Srbije, to je podloga za sportske terene", rekao je Perović.

Reciklirana guma može se koristiti u izradi puteva, građevinarstvu i poljoprivredi i domaćinstvima.

Bonus video: