Danilo i Branislav odavno su van svojih država: Nije lako otići i ostaviti porodicu

Zabrinjavajući podaci o odlasku mladih podstakli su studente iz zemalja regiona da pokrenu kampanju “Neću da idem”
7832 pregleda 3 komentar(a)
Danilo i Branislav, Foto: Printscreen YouTube
Danilo i Branislav, Foto: Printscreen YouTube

Danilo i Branislav već odavno su van svojih država, a odvojenost od kuće, naporan rad i upoznavanje italijanske kulture za njih su svakodnevica. Pošto nisu mogli da zarade ovdje, otišli su preko bare.

"Ovamo je sve koncentrisano na rad koliko god da jeste u jednu ruku teško koliko god se osjetimo umornim i ne možemo da izdržimo kada dođemo u situaciju da imamo neki posao koji realtivno ne zahtjeva neko odricanje onda cijenimo taj posao znamo da ga zadržimo. Naša omladina nema priliku da vidi primjere teškog rada. Mislim da se vrijednim radom i trudom može postići dosta nije svakako lako otići i svoje zemlje ostaviti porodicu", rekao je Danilo Grbović.

I u Srbiji je situacija slična kao u Crnoj Gori, slaže se Branislav, koji od svog rada nije mogao da zarađuje dovoljno. Zato se već drugi put odlučio da pođe na brod, gdje se kako kaže trud i rad mnogo više cijeni nego kod nas.

"Ja sam završio školu za njegu ljepote u Srbiji. Na nekoj poziciji sam na koju mislim da ne bi mogao da budeš u Srbiji. Jer ovdje cijene trud rad i kako završavaš posao. U mojoj kompaniji može da se napreduje. Vraćam se u Srbiju samo na odmor, nemam nikakav plan da ostanem u Srbiji", kazao je Branislav Stefanović.

Zabrinjavajući podaci o odlasku mladih podstakli su studente iz zemalja regiona da pokrenu kampanju “Neću da idem”. Počela je u Bosni a sada hvata maha i u Crnoj Gori s ciljem da se poboljša položaj mladih kako ne bi odlazili.

"Mi pored kampanje koje radimo na društvenim mrežama razgovaramo sa mladim ljudima da vidimo šta to tjera mlade ljude odavde. Imamo trend koji moramo zaustaviti. Mislim da država mora početi da priča o ovim problemima, da nađe način i da pokuša da motivišemo mlade da ostanu ovdje. Vjerujem da mladi vole ovu zemlju i da ne bi bježali iz nje da imaju izbora", rekao je Vuk Vujisić iz kampanje "Neću da idem".

Da položaj mladih nije na zavidnom nivou smatraju i u sindikatima gdje potenciraju njihovu visoku nezaposlenost i slabe šanse za kupovinu stana.

"Da su nam potrebne korjenite promjene i u ekonomskoj i u socijalnoj i kulturnoj i obrazovnoj politici dakle Vlada pod hitno mora preduzeti određene korake kako bi zaustavila sve one razloge zbog kojih maldi, a i svi građani Crne Gore koji žele da napuštaju Crnu Goru", kazala je Ivana Mihajlović iz USSCG.

Sagovornici TV Vijesti saglasni su da kao društvo moramo da kreiramo ambijent koji će omogućiti mladim ljudima da ostanu u državi i da svoju budućnost planiraju ovdje a ne da kupuju karte u jednom smjeru.

Bonus video: