PROFESORICA NA BEOGRADSKOM FPN-U

Milivojević: Profesionalne medije na Balkanu čekaju teški dani

"Balkan je prepoznatljiv po tome da su lažne vijesti ne ekscesi, nego državno sponzorisani projekti u nekim od ovih zemalja, da su lokalne vlasti, odnosno političke vlasti često proizvođači i glavni izvor lažnih vijesti, i da je velika industrija što medija što pod znacima navoda novinara, uvučena u njihovo plasiranje"
1632 pregleda 1 komentar(a)
Milivojević, Foto: Printscreen YouTube
Milivojević, Foto: Printscreen YouTube

Profesorica na beogradskom FPN-u, Snežana Milivojević, sa žaljenjem konstatuje da rijetke profesionalne medije na Zapadnom Balkanu čekaju teški dani.

„Oni su uvijek manjina, to sada izgleda kao velika manjina, zato što su nezavisno novinartsvo, medijska nezavisnost i slobode, ugroženi, na žalost i u demokratskom svijetu. Nama kao građanima, nije od velikog znčaja da su neki komercijalni veliki uspješni mediji sposobni da prežive, i da se šire i da prave medijske imperije. Ono što nas interesuje jeste da javni servis bude servisiran, da mi budemo obaviješteni, i da se naši potencijali građanski, za pravljene boljeg demokratskog društva, medijski podržavaju. Takvi mediji su u manjini i takvim medijima su zaista crni dani, pogotovo na Balkanu", kazala je Milivojević.

Na pitanje možemo li medijima i novinarima nazivati one koji rade po diktatu vlasti ili nekog moćnog političkog ili finansijskog centra, Milivojević odgovara:

„Na žalost, Balkan je prepoznatljiv po tome da su lažne vijesti ne ekscesi, nego državno sponzorisani projekti u nekim od ovih zemalja, da su lokalne vlasti, odnosno političke vlasti često proizvođači i glavni izvor lažnih vijesti, i da je velika industrija što medija što pod znacima navoda novinara, uvučena u njihovo plasiranje. To će biti vrlo težak zadatak, jer sa druge strane je vrlo komplikovano napraviti to razdavajanje, budući da su novi mediji došli sa obećanjem da će biti prostora za sve i za više glasova“, rekla je Milivojević.

Ko onda može pomoći profesionalnim medijima?

"Kao što malo toga iz tih konfilktinih 90-tih ima na šta možemo da budemo ponosni, a to su ti nezavisni mediji, društvo mora da nađe snage i načina da danas podrže nazvisno, kvaliteno i odgovorno novinarstvo“, dodala je Milivojević.

Upitana da li je moguće Javne servise na Balkanu otrgnuti kontroli vlasti, odnosno napraviti od njih ono što bi  po definicij trebalo da budu – glas javnosti, profesorica Milivojević odgovara da će to biti jako teško.

Većina njih ima i sramnu prošlost, iz koje su vrlo teško iskoračili, i jedini saveznik javnih servisa je javnost. Nažalost iako su ovdje svi prepisivali BBC recepte, nigdje BBC–ja ni na vidiku u ovom dijelu svijeta“, dodala je Milivojević.

Za ove ozbiljne i teške zadatke na medijskom polju bice neophodan napor cijelog društva, osnaživanje institucija, ali i pomoć EU, zaključuje profesorica Snežana Milivojević.