NE OSJEĆAJU BOLJITAK

Marković se pohvalio ulaganjima u sjever, građani kažu: "Pojma nemam na šta je to on uložio"

"Skoro 75 odsto svih tih ulaganja npr. u 2018. godini odnosilo se na jednu jedinu investiciju, na autoput, od koga će koristi građani sjevera vidjeti tek u dalekoj budućnosti"
1983 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić

Premijer Duško Marković nedavno se na prvom biznis forumu u Bijelom Polju pohvalio da su se za njegovog mandata, ogromne pare slile u sjever države. 

"Od početka ove vlade, a zaključno sa krajem ove godine, investicije u sjever će premašiti milijardu eura. Matematika je jednostavna. U prethodne dvije godine uloženo je cijelih 670 miliona eura, a plan je da samo ove godine dođemo do iznosa od 430 miliona“, rekao je Marković na 27. jula 2019.

Ipak, ni nakon 10 dana čekanja, iz kabineta Markovića TV Vijesti nije uspjela da dobije odgovor na pitanje – u koje tačno projekte je uložen taj novac. S druge strane, iz Instituta alternativa tvrde da većina para iz budžeta ide na infrastrukturne projekte i zarade zaposlenih, a ne podizanje standarda života građana.

"Skoro 75 odsto svih tih ulaganja npr. u 2018. godini odnosilo se na jednu jedinu investiciju, na autoput, od koga će koristi građani sjevera vidjeti tek u dalekoj budućnosti. Sjeverni region je taj koji najviše plaća za zarade, a najmanje ulaže u kapitalne projekte i ti se procenti kreću od npr. 10 posto u opštini Rožaje. Neki procenti su nešto veći - oko 30 posto u opštini Bijelo Polje. Budžeti opština na sjeveru su uglavnom namijenjeni samo za održavanje lokalne administracije“, kazao je Marko Sošić in Instituta alternativa.

Da su ulaganja u sjever takva da ih građani ne mogu osjetiti, potvrđuju i oni sami.

"Ja pojma nemam na šta je to on uložio, uzeo je vode, šume, uzeli su nam sve, ulaganje ne vidim", rekao je jedan građanin.

"Nikakav boljitak ne osjećamo, narod svakim danom sve više i više siromašnije živi", dodao je drugi građanin.

A da bi se situacija poboljšala, Sošić ima konkretan predlog.

"I opština, i vlada moraju naći način da ulažu u sjever koje nije jedino ulaganje u strukturu već će se značajnije odnositi na razvoj privrede, preduzetništva  kako građani ne bi bili primorani da u potrazi za egzistencijom dolaze u Podgoricu ili na primorje“, dodao je Sošić.

Tokom ovog perioda ulaganja, sa sjevera je nastavljeno iseljavanje a prirodni priraštaj i dalje je negativan u većini opština. Ipak, iz Vlade nismo uspjeli da dobijemo odgovor da li možda razmišljaju o promjeni strategije, koja bi podrazumijevala otvaranje više fabrika.

A dok se te ne desi, ostaje pitanje.

"Gdje su te milijarde."

Preporučujemo za Vas