VJERUJU DA ĆE NOVI ROK BITI ISPOŠTOVAN

TV Vijesti obišla radove na prioritetnoj dionici autoputa: U Monteputu kažu da je 80 odsto radova završeno

Televizija Vijesti prva je, osim službenih lica, prošla asflatom prioritetne dionice autoputa Smokovac Mateševo
13833 pregleda 3 komentar(a)
Dio autoputa, Foto: Printscreen YouTube
Dio autoputa, Foto: Printscreen YouTube

Zbog samog procesa izgradnje ali i svog impozantnog izgleda most Moračica jedan je od najzahtjevnijih i najkompleksnijih zadataka na prioritetnoj dionici auto puta. U toku su završni radovi na njemu, tačnije završno opremanje mosta.

Ali i ne samo to. Iako je prije desetak dana saopšteno da je most konačno spojen, ekipa TV Vijesti na terenu je zatekla nešto drugačiju situaciju.

"Kod njega je ostalo jos dva segmenta rasponske konstrukcije da se spoji i očekujemo to do kraja nedjelje da se odradi. To su segmenti od po dva metra, znači jedna operacija po dva sata posla koja iziskuje određene pripreme, tako da biće do kraja nedjelje i ona spojena potpuno", rekao je direktor Monteputa, Goran Vujović.

Rokovi za izgradnju kompletne dionice Smokovac Mateševo, duge 41 km, dolazili su i prolazili. Trenutno, oko 20 procenata nedostaje da crnogorski posao vijeka postane stvarnost.

"Na današnji dan je završeno negdje oko 80% svih radova na trasi. Pojedinačno, po objektima da kažem, svi su tuneli ovaj iskopni dio završeni. Imamo do sada osam mostova kod kojih su kompletno urađene rasponske konstrukcije. Sama trasa, zemljani radovi su zavrženi nekih 70 do 80%, počeli su radovi na asfaltiranju", rekao je Vujović.

Televizija Vijesti prva je, osim službenih lica, prošla asflatom prioritetne dionice autoputa Smokovac Mateševo. Ako sve bude kako je planirano ovim putem naredne godine u ovo doba moći će svi građani Crne Gore.

Prema aneksima ugovora novi rok za završetak radova je 30. septembar 2020. godine. Vujović kaže da je dinamika dobra i da se drže roka, ali na pitanje TV Vijesti da li ćemo dogodine ovim putem svojim kolima, ovako odgovara.

"Radimo sve da to bude, vjerujte veoma je komplikovan objekat i veoma složen, sami podatak da smo već probili tunela više nego u istoriji Crne Gore na svim magistralnim i regionalnim putevima. Da jedna Sozina koja se radila pet godina sa svim instalacijama i opremom, pristupnim putevima, a ovdje imamo osam puta više objekata u odnosu na to a rok nam je mnogo manji", kazao je Vujović.

Rok će, prema njegovim riječima biti ispoštovan, kada je riječ o petlji Smokovac. Ona je baš kao i snabdijevanje vodom i strujom zaboravljena, tačnije - nije bila dio ugovora sa Kinezima, vrijednog 809 miliona eura.

"Most je počeo da se radi, stubovi riječni na mostu Morača koji se prelazi, on će što se tiče mostova biti završen negdje sredinom sljedeće godine", dodao je Vujović.

Sve to radi i radiće preko 2.800 radnika, od čega su gotovo dvije hiljade Kinezi, a preostalo domaća radna snaga.

Preporučujemo za Vas