Slučaj "Državni udar": Tužilaštvo odustalo od optužbe protiv Miloša Jovanovića

Nakon što je iznio odbranu Jovanović, koji se branio sa slobode, pobjegao je iz Crne Gore
7357 pregleda 5 komentar(a)
Miloš Jovanović, Foto: Printscreen YouTube
Miloš Jovanović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 10.10.2019. 21:50h

Specijalno tužilaštvo odustalo je od optužbe protiv Miloša Jovanovića iz Smedereva, jednog od uhapšenih u slučaju “državni udar”. On je, tako, sada slobodan čovjek i u Crnoj Gori.

"Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom se optužba odbija protiv ovog okrivljenog zbog krivičnog djela "stvaranje kriminalne organizacije". Ovu odluku Sud je donio nakon što je specijalni državni tužilac u završnoj riječi na glavnom pretresu odustao od daljeg krivičnog gonjenja protiv ovog optuženog", kazala je savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Jovanović je na suđenju za državni udar u septembru 2017. kazao da je u Crnu Goru došao 18. oktobra 2016. nakon što je svjedok – saradnik Saša Sinđelić, od njega tražio da u ulici Vojislava Grujića na Starom aerodromu u Podgorici, baci molotovljev koktel na jednu kuću, gdje su prostorije neke stranke, što on nije učinio iz straha da nekoga ne povrijedi pa je na tom objektu “samo” polomio dva stakla.

"Pričao je da su mu neki ljudi pohapšeni po Crnoj gori, da mu je grupa razbijena I da mora da napravi drugu grupu kako bi obavili neki posao. I kada sam ga pitao prijatelju o čemu se radi šta se desilo vazda mi je kazao ćuti gledaj svoja posla. Spominjao mi je neku revoluciju mada sam ja znao da su to ćorava posla nisam hteo da se upuštam u to trebalo je da se zauzmu zgrade policije to sam uspio da čujem da se jednostavno uleti u skupstinu i da se Đukanović uhapsi eventualno", pričao je Jovanović sedmog septembra 2017. godine.

Nakon što je iznio odbranu Jovanović, koji se branio sa slobode, pobjegao je iz Crne Gore. Nakon toga je donijeta odluka da mu bude suđeno u zasebnom postupku. Poput mnogih kontroverzi, koje su pratile ovaj slučaj, tako je u javnosti, u martu ove godine isplivala, navodna izjava ovog optuženog, ovjerena kod notara u Smederevu - da je bio primoran da svjedoči u korist Tužilaštva.

"Vodili si me u zgradu specijalnog policijskog odjeljenja, gdje me je čekao tužilac Saša Čađenović i oni su mi tamo davali instrukcije. Čađenović je jednom prilikom rekao da kad se sve to završi, staviće globus ispred mene i gdje ja pokažem prstom, tamo će me poslati i osigurati. Oni su 99% sročili sadržaj mojih izjava, protivno mojoj volji. Napominjem da mi je konstantno prijećeno. Kad smo se vraćali sa kratke pauze u sudnicu, tužilac Milivoje Katnić je išao iza mene i tiho rekao:,,ako ne radiš kako ti se kaže, poješće te mrak", navodi se u Jovanovićevoj izjavi sedmog novembra 2018. godine.

Prvostepena presuda za "državni udar" donijeta je 9. maja ove godine, a 13 optuženih osuđeni su na ukupno 70 godina zatvora.