Sud objavljivao imena maloljetnika protiv kojih su vodili postupke

Sud za prekršaje u Bijelom Polju da nešto duže od godinu dana objavljuje na svom sajtu imena maloljetnika protiv kojih se vodi postupak za različite prekršaje, od onih u saobraćaju, do nasilja u porodici i korišćenja droga
4668 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2020. 20:57h

Po međunarodnim dokumentima i domaćim zakonima država je dužna da štiti identitet maloljetnika, posebno kada dođu u sukob sa zakonom. Ipak, to nije omelo Sud za prekršaje u Bijelom Polju da nešto duže od godinu dana objavljuje na svom sajtu imena maloljetnika protiv kojih se vodi postupak za različite prekršaje, od onih u saobraćaju, do nasilja u porodici i korišćenja droga. Tako je sud do trenutka kada smo ga kontaktirali objavio identitet čak 40 maloljetnika iz Bijelog Polja i devet maloljetnika iz Pljevalja.

"Smatram da je došlo do kršenja Sudskog poslovnika koji propisuje anonimizaciju svih pravosnažnih odluka prije njihovog objavljivanja na internet strani suda. Samim tim, došlo je i do kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", kazala je advokatica Marija Radulović,

Predsjednik bjelopoljskog Suda u odgovoru Televiziji Vijesti nije sporio objavljivanje imena maloljetnika, opštine u kojoj žive i prekršaja koji im se stavljaju na teret.

"U tim rješenjima o odredjivanju branioca po službenoj dužnosti maloljetnicima, nema ličnih podataka, imena roditelja, nema prebivališta, jedinstvenog matičnog broja i dr. Ističem da se rješenja o određivanju branioca po službenoj dužnosti maloljetnicima odnose za najlakše prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima i da se ne radi o prekršajima nasilja u porodici (možda jedan ili dva), niti prekršajima zloupotrebe opojnih droga itd. kako stoji u Vašem pitanju", kazao je Alija Beganović, predsjednik Suda za prekršaje Bijelo Polje.

Međutim, Beganovića demantuju objavljeni dokumenti. Pored prekršaja u saobraćaju ima i onih kojima se sudilo za nasilje u porodici, za remećenje javnog reda i mira i zloupotrebu opojnih

"Ukoliko se utvrde propusti administratora stranice, postupiće se u skladu sa zakonom, a smatramo da je do svega došlo tehničkom greškom i formiranjem nove stranice suda", kazao je on.

Bjelopoljskom Sudu za prekršaje nadređen je Viši sud za prekršaje, na čijem čelu je Milivoje Rašović. On je objasnio da je nesporno da su objavljivana puna imena i prezimena maloljetnika, ali da je do greške došlo usljed prelaska na novu web platformu.

"Sadržaj objavljivanja na sajtu prvostepenog suda, a imajući u vidu sadašnju organizaciju sudova, nije u nadležnosti Višeg suda za prekršaje Crne Gore, pri čemu ne umanjujemo značaj ukazanog propusta. Shodno navedenom, zahtijevaćemo da se detaljno definiše procedura nadzora u navedenom pogledu" kazao je Milivoje Rašović, predsjednik Višeg suda za prekršaje Crne Gore .

"U konkretnom slučaju smatram da je očigledan i izostanak odgovornosti jer vrijeme pokazuje da nije u pitanju samo neki incident, već i sistemski problem. U prethodnoj godini smo imali problem da su na sajtovima sudova objavljivani lični podaci takođe ranjive kategorije – mentalno oboljelim licima i koliko je meni poznato takvo objavljivanje nije ishodovalo bilo kakvu odgovornost", dodala je advokatica Marija Radulović.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka potvrdili su da se ovakvom praksom krši zakon.

S tim u vezi, ova Agencija nije dobijala zahtjeve koji se odnose na konkretan slučaj, te će po službenoj dužnosti kontrolori Agencije izvršiti nadzor kod Suda za prekršaje, kazao je Čedomir Mitrović, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Radulović ističe da zbog ovakvog postupanja suda roditelji maloljetnika mogu tražiti naknadu štete.

"Zbog povrede prava na privatnost ovih lica, a ono što dodatno drastičnim čini ovakvo kršenje jeste činjenica da ono upravo proističe iz postupanja pravosudnih organa" kazala je ona.

Nakon interesovanja TV Vijesti, bjelopoljski sud je uklonio imena i prezimena maloljetnika i ostavio njihove inicijale.

Bonus video: