Ćalović Marković: Da li Katnić smije na Đukanovića

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković smatra da optužnica tužilaštva djeluje prilično nedorečeno i kao konstrukcija kroz koju se pokušava naći neki izlaz
10696 pregleda 7 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Televizija Vijesti
Vanja Ćalović Marković, Foto: Televizija Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg gradonačelnika Podgorice i generalnog sekretara predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Slavoljuba Stijepovića za pranje novca putem pomaganja.

Sagovornici Televizije Vijesti jedinstveni su u stavu da je Stijepović "žrtveno jagnje"

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, smatra da je pokretanje istrage protiv Stijepovića u aferi Koverat, apsurdna odluka, koja treba da posluži da se smanji šteta koja bi mogla biti nanijeta DPS-u.

"U ovom trenutku, oni očigledno idu logikom smanjivanja štete, a napravljena je jedna ogormna šteta, jer se čovjek iz njihovih redova ponudio kao svjedok i rekao da je on ustvari davao novac i finansirao DPS. Dakle, Migo Stijepović je mogao da bude optužen za neko krivično djelo u izbornom procesu, da je s tim parama kupovao glasove kao što svi znamo da jeste, da je tim parama vršio uticaju na biračku volju građana na dan izbora", rekao je Medojević.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković smatra da ova optužnica tužilaštva djeluje prilično nedorečeno i kao konstrukcija kroz koju se pokušava naći neki izlaz.

Kako kaže, "vidjećemo o čemu se radi kada tužilaštvo odgovori na pitanje – kome je Stijepović pomagao".

"Dakle, da li je pomagao nekome u političkoj partiji kojoj je pripadao DPS da opere novac na taj način i šta je onda Duško Knežević u toj situaciji dobio za uzvrat od te političke partije ili će tužilaštvo da uđe u neke druge konstrukcije i da pokuša da objasni da sada više čak nije ni tačno ono što smo do sada čuli od samoga Đukanovića, koji je priznao da jesu uzeli novac od Duška Kneževića koji nijesu prijavili i koji su vodili u paralelnom knjigovodstvu".

Sagovornici TV Vijesti jedinstveni su u stavu da je Stijepović žrtveno jagnje, zbog snažnog pritiska međunarodne zajednice, ali i da se ovim postupkom pokušava skrenuti pažnja sa Đukanovića, njegovih poslova i kredita, i njegove uloge u čitavoj aferi.

"Da li će tužilaštvo sada da se uputi ka blagajniku DPS, ili će da se uputi ka Đukanoviću, to je ono što je ključno pitanje. Ukoliko tužilaštvo bude insistiralo na nekim konstrukcijama koje smo do sada imali priliku da vidimo u svim slučajevima koji su bili politički osjetljivi, pogotovo u slučaju Telekom, to će pokazati da oni jednostavno drugačije postupaju prema različitim optuženim za ista krivična djela, u zavisnosti od toga šta je interes vlasti".

Medojević je kazao da ne vjeruje da će išta biti od toga, "kao što nije bilo za Telekom".

"Ne optužiti Đukanovića koji je premijer, i za koga svjedoci, znači ljudi sa druge strane kažu da su njemu dali pare, a Katnić kaže nijesu bogami njemu, nego su ovom bankaru, tako da sve odluke i predloge Katnića doživljavamo kao instrukcije braće Đukanović", kazao je Medojević.

Lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je da je proširenje istrage na Slavoljuba Stijepovića - još jedno fingiranje postojanja pravne države.

"Umjesto da Stijepovića odmah uhapse na osnovu dokaza koji su svi vidjeli, oni ga samo sumnjiče, kako bi se zamaglilo ko je mozak svih kriminalnih operacija u Crnoj Gori jer ono što je radio na snimku - Stijepović nije radio bez Milovog znanja", ocijenio je Bečić.

Iz Prave Crne Gore Marka Milačića poručili su da je Tužilaštvo priznalo da je DPS prao novac i pitaju Milivoja Katnića – kada će skupiti petlju i saslušati, kako kažu, najvećeg krivca u ovom slučaju – Mila Đukanovića.

Bonus video: