Sedam osoba mlađih od 40 godina preminulo za mjesec i po od korone

Upravo je među osobama starosti između 30 i 39 godina procentualno najviše oboljelih

20025 pregleda 1085 reakcija 43 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čak sedam osoba mlađih od 40 godina umrlo je od koronavirusa u posljednjih mjesec i po dana u Crnoj Gori, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje dostavljeni Televiziji Vijesti.

Od početka epidemije preminule su ukupno 23 osobe mlađe od 40 godina. Juče je u Kliničkom centru umro i pacijent iz Ulcinja koji je imao samo 28 godina.

Iako je od početka epidemije, među skoro 1.850 žrtava, najveći broj onih koji imaju između 70 i 79 godina, dok je više od 80 odsto bilo starije od 60 godina, korona sve češće uzima živote mladih osoba i to nevakcinisanih.

Novi delta soj virusa, upozoravaju stručnjaci, veoma je agresivan i rizik je duplo veći u odnosu na prethodne sojeve, pa nadležni opet pozivaju sve građane da se vakcinišu.

"Prosječna starost preminulih od početka epidemije je 72 godine, međutim, posljednjih mjesec i po, starosna granica se smanjuje, tj. imamo veći udio mlađe populacije među umrlima u odnosu na prethodni period ili period kada su bili dominantni drugi sojevi. Od preminule 22 osobe u starosnoj grupi za dob od 30-39 godina, njih šest je izgubilo život od početka avgusta do danas. Riječ je o nevakcinisanim osobama. Upravo je među osobama između 30 i 39 godine procentualno najviše oboljelih. Zato podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprečavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda. Poruka je jasna, vakcinišite se", poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: