Ekonomsko državljanstvo u Crnoj Gori za pola miliona eura

U naredne tri godine crnogorsko državljanstvo moći će da dobije dvije hiljade kandidata
1165 pregleda 3 komentar(a)
Via EU
Via EU

Početkom januara u Crnoj Gori startovao je program ekonomskog državljanstva. Prema odluci koju je Vlada donijela u novembru prošle godine, investitori iz cijelog svijeta moći će da kupe crnogorski pasoš za oko pola miliona eura. Ipak, broj mjesta je ograničen, pa će u naredne tri godine na taj način crnogorsko državljanstvo moći da dobije dvije hiljade kandidata.

Analitičari iz civilnog sektora i medija pitaju se međutim da li će se rigorozne kontrole budućih državljana, koje najavljuju iz Vlade, zaista sprovoditi, a takođe podsjećaju i na negativna iskustva sa počasnim državljanstvom. A rizici koje nose ekonomsko državljanstvo i tzv. zlatna viza, prvi put su postali tema izvještaja Evropske komisije.

Magazin VIA EU je dio projekta „Profesionalno, etički i sa povjerenjem“ koji sprovodi dnevni list Vijesti (Daily Press d.o.o.) u partnerstvu sa Televizijom Vijesti i Gađanskom alijansom, a finansira ga Evropska Unija. Mišljenja i stavovi iznijeti u magazinu VIA EU ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

Gledajte magazin Via EU večeras od 21h.

Bonus video: