Valander

Serijal „ Valander“ nesumnjivo je sebi već obezbijedio značajno mjesto u istoriji televizije, pomjerivši granice serijske forme, a šestdeset četiri satne epizode koje će gledaoci imati prilike da prate na televiziji Vijesti, prava su poslastica za sve koji od TV programa traže nešto više
327 pregleda 0 komentar(a)
Valander, Foto: Internet
Valander, Foto: Internet
Ažurirano: 12.04.2018. 10:28h

Istad, dremljivi grad na istočnoj obali Skanskog okruga u Švedskoj, bio je omiljeni izvor inspiracije Heningu Mankelu, majstoru švedskih krimi-romana i najvećoj zvijezdi skandinavske žanrovske literature. Njegovi romani su dio fenomena popularne kulture, a njegov ciklus o inspektoru Valanderu prikazuje raspad idealnog društvenog modela, čija su pretjerana liberalizacija i transparentnost doveli do otuđenja.

Za razliku od brojnih anglosaksonskih, skandinavski detektivi nisu posebno moćni pojedinci, već su obični ljudi frustrirani i zgroženi nasiljem. U ovakav opis gotovo se savršeno može uklopiti i Mankelov Kurt Valander.

U ciklusu o inspektoru Valanderu Mankel je napisao deset knjiga koji su postali međunarodni bestseleri do sada prodati u više od 25 miliona primeraka, prevedeni na 40 jezika i objavljeni u 33 zemlje. Po istoimenom romanu snimljena je serija „Valander“ u tri sezone u periodu od 2005. do 2014. godine.

Radnja je smještena je u južnoj provinciji Skane u Švedskoj a Kurt Valander, kojeg glumi Krister Henrikson, je detektiv koji ima nekoliko bliskih prijatelja i koji vodi boemski život, malo vježba, a ponekad ima i probleme sa bijesom. Svijetla tačka u njegovom životu je ćerka Linda koja postaje policijski novajlija, i koja mu pomaže u rješavanju strašnih zločina.

Svaka epizoda donosi nam intrigantne slučajeve usljed kojih se glavni likovi moraju oslanjati jedni na druge, ne samo kako bi otkrili istinu, nego kako bi sačuvali i sopstvene živote. Kurt je detektiv koji se oslanja na nagon i iskustvo, a nerijetko se služi nekonvencionalnim, pa čak i ilegalnim sredstvima ne bi li riješio slučaj.

Mankelu je serijal o Kurtu Valanderu donio internacionalna priznanja, kao što je britanski "Zlatni bodež" ili njemačka nagrada za najbolji kriminalistički roman.

Zanimljiv je i značajan citat s Mankelove stranice koji govori o njegovom povratku iz Afrike, gdje je povremeno živio od 1973. godine, kada je ”bio preneražen ksenofobijom za koju se činilo da je bila počela rasti u švedskom društvu”, što ga je navelo da o njoj piše:

“Kako je rasizam, prema Mankelu, zločin, trebao je policijskog službenika. Nakon par pretraga kroz lokalni telefonski imenik našao je svog inspektora. Tako je rođen Kurt Valander.”

Serijal „ Valander“ nesumnjivo je sebi već obezbijedio značajno mjesto u istoriji televizije, pomjerivši granice serijske forme, a šestdeset četiri satne epizode, koje će gledaoci od ponedjeljka moći da prate na televiziji Vijesti, prava su poslastica za sve koji od TV programa traže nešto više.

Bonus video: