Bečić: Nećemo sarađivati sa novim liderom SDP-a

Izigrano povjerenje se, kako je rekao, ne može povratiti jednom kadrovskom promjenom, već konkretnim djelima i potezima u dužem vremenskom periodu
6740 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2019. 19:46h

Lider Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je da je, nakon predaje Kotora DPS-u, krivicom SDP-a, opoziciji potrebno pročišćavanje. On je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da njegova partija, zbog izigranog povjerenja, neće sarađivati ni sa novim liderom Socijaldemokratske partije, dodajući da se ono ne može povratiti jednom kadrovskom promjenom i u kratkom periodu. Vjeruje da su protesti živi i da će se nastaviti, i poručuje da bez iole fer uslova, nema izbora naredne godine.

Bečić, koji je jedini kandidat za predsjednika Demokrata na stranačkom kongresu naredne subote, na pitanje da li će taj kongres donijeti nešto novo, odgovara:

"Naravno da hoće. Donijeće novu programsku ponudu, nove ideje, svježi kadar, još odlučniju i istrajniju borbu za ostvaranje naših ciljeva."

Kako vidite dalje opoziciono djelovanje, u kontekstu činjenice da, nakon onoga što se desilo u Kotoru, nema zajedničkih sastanaka opozicije i pokreta Odupri se?

Nakon predaje Kotora DPS-u i rušenja Sporazuma o budućnosti od strane SDP-a, vidim potrebu opozicionog destilovanja ili pročišćavanja. Moramo konačno znati ko radi za građane, a ko radi za DPS, jer su me i sport i politika naučili da je bolje da u borbu idemo sa pet, koji su pravi, nego sa deset, od kojih će vas jedan opstruirati, a jedan izdati.

Da li ćete nastaviti saradnju sa SDP-ovim novim liderom, nakon što je Krivokapić najavio povlačenje?

Da li ste primijetili da je ijedan visoki funkcioner osudio predaju Kotora DPS-u od strane Ranka Krivokapića i njegovih saradnika? Naravno da ne. Dakle, nema saradnje zbog višedecenijskog izigranog povjerenja, koje se ne može povratiti jednom kadrovskom promjenom, već konkretnim djelima i potezima u dužem vremenskom periodu

Da li su protesti mrtvi, kao sto to tvrdi vlast, i da li ce Demokratska Crna Gora nastaviti proteste sa Demosom i Crnogorskom?

Ne, nijesu mrtvi. I energija protesta i broj protestanata u odnosu na ukupan broj stanovnika i u poređenju sa nekim regionalnim ili evropskim protestima govore da je to na zavidnom nivou. Kondiciono smo spremni za maraton koji sam siguran da DPS ne može da istrči do kraja.

Da li vjerujete u slobodne izbore 2020, ili je vjerovatnije da će ih opozicija bojkotovati?

Slobodni izbori su mogući samo u slobodnoj Crnoj Gori. Dok god je DPS-a, ona će biti u kandžama onih koji gutaju slobodu. Dakle, ili iole fer uslovi za izbore 2020, ili nema izbora.

Kako vidite prvostepenu presudu u slučaju poznatom kao ‘Drzavni udar’?

Sve dok Svetozara Marovića i druge kriminalce ne vidimo iza rešetaka, svaka presuda svim političarima će biti politička. Tek kada se oslobode institucije i kada zaživi slobodna Crna Gora, imaćemo presude u ime narada i u korist naroda. Ne vjerujem institucijama, posebno kada presuđuju političarima jer ih upravo izriču političari.

Bonus video: