Reizborima sudija otvorena vrata za treći mandat Medenice?

Pravnici upozoravaju da Sudski savjet ne primjenjuje samo Zakon, već i Ustav, čije su izmjene iz 2013. trebalo da dovedu do dekoncentracije moci u sudskoj vlasti
5324 pregleda 5 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Odlukom Sudskog savjeta, podgorički Osnovni sud dobija novog predsjednika – Željku Jovović, dosadasnju sudiju tog suda. Ona je imala 96, 88 bodova, jedan manje od dosadašnjeg predsjednika Zorana Radovića.

Za prvog sudiju Osnovnog suda u Kotoru reizabran je Branko Vučković, koji je sa 92, za 14 bodova bio u prednosti u odnosu na svog protivkandidata, sudiju tog suda Predraga Krstonijevića.

I dosadašnji predsjednici sudova u Plavu - Hilmija Sujković, Rožajama - Zahit Camić i Baru - Goran Šćepanović dobili su po još jedan mandat. Oni su bili i jedini kandidati za te funkcije.

Sudije koje su danas reizabrane, već su najmanje dva puta bile na funkcijama predsjednika sudova, Zahidu Camiću ovo je čak šesti, a Branku Vučkoviću osmi mandat. Danasnjoj odluci, prethodio je apel 11 nevladinih organizacija Sudskom savjetu da ne dozvoli rezbor onima koji su najmanje 10 godina na čelu sudova, jer se na taj nacin krši Ustav. Iz Sudskog savjeta navode da su čuli mišljenja o osporavanju više od dva mandata, ali se pozivaju na Zakon, čija je primjena počela 2016.

"Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ne sadrži bilo koju odredbu po kojoj bi se prilikom izbora predsjednika sudova uračunavali mandati na koji su oni birani, prije stupanja na snagu zakona", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Pravnici upozoravaju da Sudski savjet ne primjenjuje samo Zakon, već i Ustav, čije su izmjene iz 2013. trebalo da dovedu do dekoncentracije moci u sudskoj vlasti.

"Nesporno da na ovaj način i ovim izborom sudija dolazi do kršenja Ustava CG, to je svima jasno, čak i ljudima u Sudskom savjetu. Naravno da se u ovoj odluci mogu tražiti i određene političke konotacije, da je ova odluka protivna pregovaračkom procesu Crne Gore, posebno kada je poglavlje 23 u pitanju", kazao je Boris Marić iz Centra za građanske slobode.

"To je jedan od uslova za izbor predsjednika sudova – da ne mogu biti birani više od dva puta. Ako se prethodni mandati ne računaju, kako Sudski savjet kaže, onda to treba da važi i za sve ostale uslove, pa tom logikom ni gospođa Medenica, ni svi ovi predsjednici sudova, koji su danas izabrani, oni ne ispunjavaju uslove za predsjednika suda jer ranije iskustvo koje su stekli ne važi, jer bi i to bila retroaktivna primjena zakona. Mislim da je sa ovakvim stavom Sudski savjet pokazao da Ustav u CG ne važi", kazao je Veselin Radulović iz MANS-a.

Marić i Radulović ukazuju i šta su posljedice odluka Sudskog savjeta

"Logična posljedica današnje odluke je priprema za donošenje odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, odnosnu izboru već aktuelene predsjednice i, da paradoks bude veći, to je, na neki način, šamar i kompletnoj pravosudnoj grani vlasti, ostalim sudijama, tužiocima, njih mnogo koji ispunjavaju uslove da zauzmu ta mjesta", navodi Marić.

"Ovakve odluke i vjerovatno najava da će biti izabrana i gospođa Medenica po treci put na mjesto predsjednice Vrhovnog suda pokazuju da je Suski savjet spreman da krši Ustav i da je spreman da selektivno tumači odredbe", ocjenjuje Radulović.

Sudski savjet saopštio je kako prigovori na eventualnu nedostatnost zakona mogu jedino da idu na adresu onih koji su ga predlagali i usvajali, te da oni koji imaju pravo da osporavaju odluke Savjeta to mogu učiniti u odgovarajućem postupku. Odlukom Savjeta, za predsjednika Privrednog suda reizabran je Blažo Jovanić, i njemu je to drugi mandat na toj funkciji.

Bonus video: