TV VIJESTI U DNEVNOM CENTRU

Kako je biti roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju u Pljevljima?

1590 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar u Pljevljima, Foto: Screenshot
Dnevni centar u Pljevljima, Foto: Screenshot
Ažurirano: 03.06.2019. 20:02h

Odrastanje djece sa smetnjama u razvoju u Pljevljima nije jednostavno. Roditelji djece često su primorani da izdvajaju velike sume novca kako bi svojoj djeci olakšali život. Jedna od njih je Milosava Tešović majka desetogodišnje Anđele.

"Zahtjeva jednu dugotrajnu borbu. Tu ste svom djetetu konstantno podrška bilo da je to vezano za školu ili svakodnevne aktivnosti,znači bukvalno ste roditelj koji je uvijek tu pri ruci vašem djetetu."

Pedijatar Marija Cupara ističe da zdravstvene institucije u ovom gradu ne pružaju djeci sa smetnjama u razvoju onoliko koliko je to potrebno.

"Logopeda namamo, honorarno dolazi koliko menađzment može da izdvoji sredstava .Minimalan tretman traje pola sata to je nekih tridesetak tretmana tokom mjeseca. Jedan ipo tretman dijete koje ima potrebu za logopedom može da dobije u našoj jedinici. Fizioteraputa nemamo za stalno što bi bilo jako potrebno,psihologa nemamo. Mi se snalazimo bolje išta nego ništa."

Pomoć i podršku nalaze u NVO Zračak Nade i Dnevnom centru koji je osnovan u ovom gradu.

Dobra vijest je da u posljednje vrijeme ima sve se više volontera koji svoje slobodno vrijeme provode upravo u ovom centru.

"Mogu vam reći da je ovo nešto što me jako ispunjava i moje vrijeme i zadovoljna sam kad dođem ovdje mnogo sam srećna što pomažem djeci", kazala je jedna od volonterki, Sara Pantović.

Zračak Nade i dnevni centar trenutno su prilagođeni za potrebe oko 60 djece sa cerebralnom paralizom, autizmom, epilepsijom i drugim oblicima smetnji u razvoju.

"Sa djecom rade fizioterapeuti, logoped, defektolog, psiholog. Tako da se trudimo da poboljšamo njihove očuvane sposobnostii da im pružimo podršku za uključivanje život u zajednici", kazala je Svetlana Dujović iz Zračak nade.

Djeca i odrasli do 27 godina ovdje mogu da borave do četiri h dnevno.

"Ova muzikoterapija podrazumjeva i ples i igru i pokrete i onda kombinacijom svega toga dolazimo do ciljeva koje zacrtamo.Njima ovo pomaže kod psihomotorike ", navodi pedagog Goran Leovac.

"Ovdje je važno napomenuti da je ovo najrazvijeniji centar za asistivnu tehnologiju na teritoriji Crne Gore ", kaže Žana Despotović, defektolog.

Po zakonu djete sa smetnjama u razvoju ima pravo na posebnu njegu,obrazovanje,i osposobljavanje.Naši sagovornici smatraju da bi država morala da obezbijedi više novca , kao bi njihova djeca dobila pristojan život i mogućnost da sami zarađuju, a ne da čekaju socijalnu pomoć.

Preporučujemo za Vas