Kulić kazao da je njegov kolega iz vojske donio drogu i pištolje na "Jadran"

Kulić je objasnio da je dogovor oko kokaina započeo nepuna dva mjeseca ranije sa odbjeglim Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom
25840 pregleda 12 komentar(a)
"Jadran", Foto: Siniša Luković
"Jadran", Foto: Siniša Luković

Pripadnik vojske Miloš Kulić, svjedok - saradnik u istrazi šverca 50 kilograma kokaina pronađenog na školskom brodu „Jadran“, istražiteljima je ispričao ko je na plovilo donio drogu.

Kako saznaje Televizija Vijesti, Kulić je kazao da je to uradio njegov kolega – pripadnik vojske Duško Radenović, i to 19. aprila, kada je osim droge, na brod unio i dva pištolja.

Objasnio je da je dogovor oko kokaina započeo nepuna dva mjeseca ranije sa odbjeglim Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom, kojem je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda baš kao i Vladimiru Račiću iz Kragujevca, koji je u bjekstvu, 31. maja odredio jednomjesečni pritvor.

Nakon dogovora, kokain su automobilom dovezli u Tivat blizu mjesta gdje je bio usidren „Jadran“, a potom je Radenović utovario drogu.

Kulić je istražiteljima objasnio i da je kokain bio smješten u kaseti koju koristi Radenović i u krevetu na kojem on spava, ali i da je iz broda trebalo da bude izbačena u Korintskom zalivu, blizu obala Grčke.

Objašnjavajući kako je odbjegli Račić bio uključen u sve ovo, Kulić je objasnio da je sa njim razgovarao o karakteristikama broda, rutama krstarenja, mogućnostima da se tim brodom transportuje kokain, ali i o količinama koje je moguće unijeti na brod.

Svjedok saradnik tužilaštva, otkrio je i na koji način je osumnjičeni Radomir Osmajić učestvovao u švercu kokaina, pa je tako kazao da mu je više puta čuvao drogu, navodno na drugarskoj osnovi, bez naknade.

To je, priznaje, radio i tokom prošle godine kada mu je Osmajić donio jednu osrednju količinu kokaina koju je on odnio i čuvao u vojnom objektu „Opatovo“ gdje je radio, tačnije, drogu je tada čuvao u kaseti odakle ga je po potrebi predavao Osmajiću radi prodaje.

Iz Specijalnog tužilaštva zvanično su Televiziji Vijesti odgovorili da zbog zaštite tajnosti i interesa postupka ne mogu saopštiti podatke koji se odnose na postupke, mjere i radnje koje su sprovedene u fazi izviđaja i u postupku istrage.

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović u svom rješenju je naveo da je osnovan prijedlog SDT da se Račiću i Rovčaninu odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva naročito pri činjenici da nijesu dostupni nadležnim organima Crne Gore.

„Što znači da su već odlučni da se skrivaju ili bježe. Ova njihova namjera je izražena tim više kad se ima u vidu visina kazne koju okrivljeni mogu očekivati ako budu osuđeni što ih ne može ostaviti ravnodušnim kod dileme da li da budu dostupni ili da se skrivaju. Ovome treba dodati i činjenicu da je okrivljeni Račić državljanin republike Srbije", piše u rješenju koje potpisuje sudija Bašović.

Bonus video: