KVIZ “EUMETRIJA” – SUBOTA 17:30

TV Vijesti: Ne propustite početak nove sezone kviza "EUmetrija"

U našem kvizu, upoznjemo Evropu, kolijevku intelekta, civilizacije i razuma, kako bismo znali da cijenimo sve njene vrijednosti. U tome nam pomažu naši marljivi učenici i učenice iz 16 crnogorskih srednjih škola. Oni će nam pokazati da što više znamo, više i vrijedimo. Narednih dana prisjetićemo se najvažnijih istorijskih, geografskih činjenica, sportskih događaja i ličnosti, ali i znamenitosti naše države.
804 pregleda 0 komentar(a)
EUmetrija, Foto: TV Vijesti
EUmetrija, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.06.2019. 17:13h

No, prije svega, hajde da saznamo, odakle potiče naziv Evropa? U grčkoj mitologiji, Evropa je bila lijepa kćer feničanskog kralja u koju se, prema legendi, beznadežno zaljubio vrhovni bog Zevs. Samo ime Evrope datira iz antičkih vremena, i prvi put se spominje već u 5. vijeku.

U svakoj emisiji takmiče se po tri tima, oni se druže se, razmjenjuju iskustva i znanja, ali i osvajaju nagrade. Pobjednici kviza biće u prilici da posjete nezvaničnu prijestonicu Evrope, Brisel. Druga nagrada su laptopovi za drugoplasirani tim koji obezbijedjuje Ministarstvo prosvjete. Za trećeplasirani tim nagrada su tableti za koje obezbeđuje Ministarstvo sporta i mladih.

Čast da otvore prvu takmičarsku emisiju u ovoj drugoj sezoni pripala je učenicima iz Tivta, Pljevalja i sa Žabljaka.

Učenici iz Tivta: Julija Petrović, Tatjana Kovač i Monika Radović Mentor: Aleksandra Vuksanović

Učenici sa Žabljak: Milica Krstajić, Andrijana Obradović i Milica Vojinović Mentor: Miladinka Pejović i Gordana Ćurćić

Učenici iz Pljevlja: Aleksa Kušljević, Aleksandra Milikić i Tamara Milikić Mentor: Maida Delić

Članovi žirija su Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Gordana Radojević, šefica radne grupe za poglavlje 18 i Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO.

Kviz "EUmetrija" realizuju TV Vijesti u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centra, Ministarstva prosvjete, zatim Ministarstva sporta i mladih, Kancelarije za evropske integracije i UNDP-ja.

Ne propustite uzbudljivo putovanje evropskim kontinentom i Crnom Gorom u subotu od 17:30h, samo na TV Vijesti.

Preporučujemo za Vas