TEŠKO DO OSAMOSTALJIVANJA

Zašto mladi u Crnoj Gori najduže žive sa roditeljima?

Pored ekonomskog faktora, psiholog Radoje Cerović, kao bitan navodi i uticaj sredine i to sto se muška djeca žele što duže poštedjeti
8522 pregleda 24 komentar(a)
Detalj iz Podgorice
Detalj iz Podgorice

Balkan je poluostrvo gdje se u roditeljskom gnijezdu živi najduže. Crnogorci porodične domove u prosjeku napuštaju sa 33 godine, Hrvati sa 32. Nakon njih slijede Slovaci i Italijani, koji se osamostaljuju sa 31, dok se Grci i Španci, dvije države Evropske unije koje su u ekonomskoj krizi, osamostaljuju sa 30 godina.

To su podaci Eurostata, a zašto se teško odvojiti od roditeljskog hljeba, Podgoričani različito odgovaraju, ali kao dominantan faktor ističu lošu ekonomsku situaciju.

Eurostatovo istrazivanje pokazuje da je primjetan i trend da mladi u južnijim zemljama Evrope ostaju duže kod roditelja, pa su Hrvatska, Italija, Grčka i Španija u vrhu liste.

Na dnu je sjever kontinenta, a s najmanje godina dom napuštaju Šveđani i Danci.

Psiholog Radoje Cerović pored ekonomskih problema kao bitan faktor vidi i uticaj sredine i običaj da muška djeca što duže ostanu sa roditeljima kako bi proces osamostaljivanja odložili.

Postoji jedan, da kažem tako, kulturni aspekt ili pedagoška tradicija, implicitna pedagoška tradicija koja postoji u Crnoj Gori, u kojoj se muška djeca čuvaju od svake forme frustracije, od svake forme izlaganja stresu, od svake forme izazova koji bi mogao da rezultira pobjedom ili porazom to se zbog nečega implicitno smatra opasnim. Prevelika zaštićenost rezultira jednom stagnacijom, stagnacijom jedno evutativnog procesa", navodi Cerović.

Cerović naglašava i da je odlazak djece iz porodice jedan od ključnih trenutaka odrastanja i upravo tada dolazi do problema mentalnog tipa. Kao vaznu razliku istice kulturološku.

Ako imamo na umu socijalne markere odraslosti - završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijsku nazavosnost – istraživanje pokazuje da čak 46 odsto mladih starosti od 19 i 25 godina nema nijedan atribut odraslosti i da skoro svaka deseta mlada osoba od 26 do 35 godina nema nijednu takvu karakteristiku. U državama Evropske unije mladi sa roditeljima prosječno žive 26 godina.

Preporučujemo za Vas