Zloupotreba socijalne pomoći pred izbore: Isplate se kriju, niko ne odgovara

"Građani ne znaju kome ide njihov novac, ko dobija socijalnu pomoć iz budžeta države i lokalnih samouprava", kazala je Biljana Matijašević iz MANS
2136 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Jednokratnu socijalnu pomoć u prošloj godini koristilo je skoro sedam i po hiljada građana, a za ovu namjenu iz državnog budžeta izdvojeno je nešto više od pola miliona eura.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ističu da zabrinjava to što se pojedinačne isplate kriju i niko ne odgovara za posljedice.

Kao primjer navode Glavni grad, koji je, uoči predsjedničkih izbora, za tri mjeseca potrošio 140 hiljada eura, iako je dozvoljena mjesečna potrošnja u ovom slučaju bila 20 hiljada.

U ovoj NVO navode i da je posebno problematičan rad centara za socijalni rad, što pokazuje i izvještaj Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da je Centar za socijalni rad u Pljevljima sakrio donaciju UNDP-a od 75 hiljada eura.

Blizu 600 hiljada eura izdvojeno je prošle godine iz državne kase za jednokratnu socijalnu pomoć najugroženim slučajevima.

Najviše novca isplaćeno je u Podgorici, oko 192 hiljade, a najmanje u Plužinama, svega 420 eura.

Ovu pomoć u prošloj godini koristilo je skoro sedam i po hiljada građana.

Iz MANS ističu da su mogućnosti zloupotrebe ovog novca velike, posebno u predizbornim kampanjama.

"Posebno je problematično što se ti podaci kriju. Građani ne znaju kome ide njihov novac, ko dobija socijalnu pomoć iz budžeta države i lokalnih samouprava", kazala je Biljana Matijašević iz MANS.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da institucije u toku izborne kampanje ne smiju imati potrošnju veću od prosječne.

Ako uzmemo podatke, koje su nam dostavili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja vidjećemo da je u Glavnom gradu tri mjeseca nakon raspisivanja predsjedničkih izbora prošle godine, sve bilo u skladu sa zakonom, jer je u toj opštini za jednokratnu socijalnu pomoć izdvojeno svega 35 hiljada eura, od predviđenih 60 hiljada.

Međutim, u MANS raspolažu drugim podacima.

"Oni su potrošili 60 odsto budžeta samo za socijalnu pomoć. Zakonom im je bilo dozvoljeno da mogu potrošiti 20 hiljada mjesečno a oni su za tri mjeseca potrošili 140 hiljada eura plus iz budžetske rezerve još 46 hiljada na osnovu odluka tadašnjeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, koji je svi znamo akter nove afere poznate pod imenom Koverat", kazala je Matijašević.

Matijašević ističe da je posebno problematičan rad centara za socijalni rad, što pokazuje najnoviji primjer u Pljevljima.

Naime, Državna revizorska institucija nedavno je utvrdila da je pljevaljski Centar za socijalni rad sakrio donaciju UNDP od 75 hiljada eura.

Matijašević kao problem vidi i to što niko ne odgovara za zloupotrebe takve vrste.

"Čak i ako slučaj dođe do suda kazne su vrlo blage i obično počinioci ostaju da vrše vrlo odgovorne funkcije. Navešću primjer kad je direktor baš ovog Centra za socijalni rad u Pljevljima Juso Ajanović bio osuđen na šest mjeseci zatvora kao i njegov saradnik iz tog centra zbog zlupotreba tokom predizborne kampanje ispred parlamentarnih izbora u oktobru 2012.godine", rekla je Matijašević.

Naredni parlamentarni izbori predviđeni su za oktobar naredne godine, a iz Ministarstva rada nisu mogli konkretno da odgovore Televiziji Vijesti, da li će se iznosi jednokratnih socijalnih pomoći povećavati u narednom periodu.

Bonus video: