Vrijeme je da se nešto mijenja: Kako smanjiti saobraćajne gužve u Podgorici

4372 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot (ilustracija)
Ilustracija, Foto: Screenshot (ilustracija)

Saobraćajni haos u Podgorici itekako utiče na život svih nas i odavno je vrijeme da se nešto mijenja.

"Sve se previše fokusira na osobni automobil, znači više drugih alternativa, javni gradski prevoz, biciklizam, hodanje, te alternative moraju dobiti bolju infrastrukturu, veći prioritet u sustavu...", kazao je Aljaž Plevnik, ekspert iz Slovenije.

"Urbana mobilnost znači zapravo planiranje saobraćaja po mjeri čovjeka, dakle ne planiranje saobraćaja samo za automobile", navodi Jasna Sekulović, GIZ.

Konačno je počela izrada Plana urbane mobilnosti u Podgorici. Na njemu radi Glavni grad, uz podršku GIZ-a, a proces traje godinu.

"Zašto traje tako dugo, zato što je je prvi cilj da se uključi što šira javnost u izradu ovog plana. U pitanju je proces, mi se trenutno nalazimo na samom početku, U ovom momentu se ne govori još uvijek o konkretnim mjerama, nego se postepeno dolazi do njih, polazeći prvo od vizije", kaže Sekulović.

A vizija je da Podgorica bude savremen grad, koji u fokusu ima čovjeka. Saobraćaj bi trebalo da bude efikasan i siguran, dostupan i pristupačan, socijalno pravedan, usmjeren ka zaštiti životne sredine i aktivnim vidovima prevoza. Na kraju, svi zajedno bi trebalo da rade na poboljšanju nivoa kulture, zdravlja i zadovoljstva svih stanovnika.

"U septembru bi išla radionica gdje bi se dolazilo do prioritetnih mjera i polako sve to sklapalo u sami plan", najavljuje Sekulović.

"Sigurno da saobraćaj i kvalitet života u Podgorici dođe na neku novu razinu, da bude primjeren sa gradovima koji su to već dostigli, da se živi i putuje u gradu na neki bolji, zdraviji i racionalniji način", pojašnjava Plevnik.

U tom smislu, dragocjena će biti iskustva razvijenijih gradova slične veličine, recimo Ljubljane.

"Neke mjere su baš uspješne, jedna je sigurno zatvaranje gradskog jezgra, druga je upravljanje parkiranjem, to je vrlo uspješna mjera i treća je velika investicija u javni gradski prevoz i u biciklizam, to su područja koja su sigurno primjenjiva u Podgorici i koja imaju veliku budućnost i u vašem gradu", kazao je Plevnik.

Dakle, rješenja već postoje, samo ih treba pažljivo prilagoditi Podgorici i ono što je najteže, primjeniti.

Bonus video: