Oprez: Simptomi karcinoma debelog crijeva često su nejasni

Pitanja za dr Oliveru Sekulić, internistu-gastroenterohepatologa, šaljite na boje.jutra@gmail.com
5032 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Karcionom debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti u svijetu, tvrde stručnjaci. Nažalost, simtomi često mogu biti nejasni ili se mogu zamijeniti sa drugim oboljenjima. Na pojavu karcionoma mogu uticati genetska predispozicija, ali i dugi faktori, poput nezdrave ishrane, gojaznosti, konzumiranja alkohola, pušenje.

Možemo li pravilnom ishranom spriječiti ovu opaku bolesti, preporučuje li se prirodna medicina, koji su tačno simptomi, te može li se izliječiti i na koji način, govorimo u našoj rubrici Savjeti ljekara.

Pitanja za dr Oliveru Sekulić, internistu-gastroenterohepatologa, šaljite na boje.jutra@gmail.com, putem naše Facebook stranice ili putem Instagram profila, boje.jutra.tv.vijesti

U jutarnjem programu TV Vijesti, u ponedjeljak, 15. juna, pogledajte:

  • Daleke 1983. godine psiholog Den Kill definisao je sindrom vječitog dječaka Petra Pana, a kasnije i sindrom Zvončice i Vendi. Kako ih prepoznati danas?
  • Temperature su sve veće, a ljeto nam tek stiže -jesu li vatrogasci spremni za moguće požare?
  • Zašto da studirate istoriju, te šta nakon fakulteta?
  • Šta otkrivaju nova istraživanja na Šasu, koji je po legendi, imao crkava koliko i godina dana?
  • Kako do zdravog zalogaja?
  • Volite da se igrate s riječima, da zapisujete događaje i situacije, da maštate – saznajemo kako da se prijavite za radionicu „Pišem ti priču“.

Bonus video: