HOTELIJERI I UGOSTITELJI U PROBLEMU

Sezonci ove godine zaobilaze Crnu Goru: Bolja zarada u Hrvatskoj?

Nadležni tvrde da stimulišu domaće sezonce da ostanu ovdje ali oni imaju jasnu računicu po kojoj za isti posao zarade mnogo više u okruženju
6753 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Brojni problemi iznenadili su ugostitelje i hotelijere ovog ljeta, kako na crnogorskom primorju, tako i na sjeveru. Nedovoljan broj zainteresovanih sezonskih radnika ostavio je prazan prostor jer su mnogi od njih svoje mogućnosti okušali u zemljama regiona ali i dalje.

"Sve je više primamljivije za radnike iz Crne Gore tržište rada Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadne Evrope. Iz razloga što su tamo daleko bolji uslovi odnosno zarade su veće nego što su kod nas. Ali ipak rad u državi u kojoj neko živi je nešto što bi trebalo da privuče jer odvojenost od kuće, porodice, ima i to posledica", navodi Novak Vukadinović, direktor hotela ,,Park“ u Budvi.

Ministar turizma Pavle Radulović tvrdi da čine sve kako bi radnu snagu sačuvali u Crnoj Gori. Radulović podsjeća da u našoj zemlji, pored velikog broja nezaposlenih, ima i dosta upražnjenih slobodnih radnih mjesta.

"Ja ne vidim da je proces zapošljavanja destimulišući za domaću radnu snagu. Dakle, mi smo sad okrenuli koncept stimulacije i pokušavamo da stimulišemo ljude da rade a ne da smanjujemo broj dozvola za strance. Znate nije korektno, ne prema ozbiljnom hotelijeru, da ne može da uposli ljude, jednostavno ih nema. Sama činjenica da imate toliki broj ljudi koji rade 12 mjeseci godišnje, ima ih veoma malo iz Crne Gore. U Crnoj Gori ima x nezaposlenih tako da ne postoji stimulativni okvir za strance a destimulativni za građane Crne Gore, naprotiv, mi smo već probali da napravim sisteme obuka u Budvanskoj Rivijeri i nadam se da će se te stvari preokrenuti u budućem periodu"

I pored, kako tvrde, dobrih uslova za rad, hotelijeri sa kojima smo razgovarali kažu da je sve manje onih koji hoće da ostanu ovdje da rade. Računica je jednostavna - na našem primorju tokom sezone ne mogu da zarade onoliko koliko im je potrebno.

"Većina kadra odlazi za Hrvatsku u potrazi za bolje plaćenim poslom tako da i mi ovdje u hotelu imamo problema i ako imamo dobre plate i nudimo dobre uslove i tražimo radnike. Već 50 % kadra sa strane odlazi u Hrvatsku jer su mnogo bolje ponude i plate konobarima nego u našoj državi Cg. U našoj državi ne možemo da zaradimo da bi živjeli tokom cijele godine. Objekti rade samo sest mjeseci. Ugostiteljski kadar nema posao tokom ostalih mjeseci tako da trebamo da živimo šest mjeseci ostalih van sezone", navodi Vladimir Vlahović, šef restorana.

Iz agencija za zapošljavanje iz Hrvatske ističu da ove godine bilježe znatan rast sezonskih radnika iz naše zemlje.To su najčešće ugostiteljski poslovi, gdje se plata kreće i do 1.200 eura. Zato crnogorski hotelijerima ostaje velika borba kako naći dovoljno radne snage za ovu sezonu.

Preporučujemo za Vas