Bar: Kako će se sanirati prostor u kome su posječeni čempresi i kada će krenuti gradnja vrtića?

Čempresari kažu da se nalaze u začarnom krugu između Uprave za javne radove, Opštine i Ministarstva prosvjete
2081 pregleda 2 komentar(a)
Još nije poznato kada će početi gradnja vrtića na novoj lokaciji, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Još nije poznato kada će početi gradnja vrtića na novoj lokaciji, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Četiri mjeseca nakon što je Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković naložio raskidanje ugovora o gradnji vrtića u dvorištu gimnazije u Baru, ne naslućuje se na koji način će prostor u kome je posječeno 90 stoljetnih čempresa biti saniran, niti kada bi mogla da krene izgradnja vrtića na drugoj lokaciji.

Planove imaju u Građanskoj incijativi, koja je najzaslužnija za stopiranje objekta na spornoj lokaciji, ali njihovi predstavnici ističu da ne prepoznaju trud i inicijativnost u Opštini i Vladi.

"Te dvije vizije bi trebalo da pokrenu dijalog kod građana, da građani vide šta je sve moguće uraditi. Da budu funkcije koje su prilagođene srednjoškolcima i da se vrati zelenilo. Ovaj prostor ne samo da je devastiran unutra, već je i vizuelno blokirao jedan čitav dio grada", istakao je Goran Janković, predstavnik Građanske incijative.

Ali ideje se kod nas teško sprovode u djelo.

Čempresari kažu da se nalaze u začarnom krugu između Uprave za javne radove, Opštine i Ministarstva prosvjete.

"Oni su svi do određenog momenta nadležni, a opet do određenog nisu, pa se malo u čitavom tom procesu svi gube", rekao je Janković.

"Da se napravi neka vrsta trojnog sastanka, gdje bi bilo i Ministarstvo i Opština i čempresari sa svojim predlozima, da se to napravi u najboljoj mogućoj mjeri da služi svrsi školskog dvorišta, dvorišta koje bi trebalo da bude ograđeno, koje u vrijeme časova služi školi, a po potrebi, zbog tog novog amfiteatra bi moglo da se koristi za neke manifestacije", kazao je Neven Leković, predstavnik Građanske inicijative.

Iz Opštine Bar u pisanom odgovoru navode da je lokaciju potrebno planski definisati kroz izmjene i dopune DUP-a Topolica I.

Da se tu upiše školsko dvorište, a preostala površina kao park.

"Opština Bar je podnijela inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je nadležno za izmjene planske dokumentacije i predložila Upravi javnih radova da se u procesu sanacije razmotri mogućnost odlaganja sadnje drveća, odnosno da se u prvoj fazi izvrši rašćišćavanje terena i nasipanje, a da se trajno hortikulturno uređenje i izbor sadnog materijala izvrši na osnovu novog planskog rješenja", navodi se u odgovoru Opštine Bar.

Iz opozicije podsjećaju da vrijeme prolazi.

"Mi ćemo čekati do jednog vremena naravno, ali odgovornost je na Vladi i na opštinskoj vlasti .Sad su svi oni kooperativni, iz vlasti su "da, jeste, mi ćemo pomoći, uradićemo sve", a kada je trebalo to da se zaštiti, tada nisu bili tu, nego su oni pozivali investitore da ubrzaju radove, da sruše ovo što prije", rekao je Dragan Tufegdžić iz Demokratske Crne Gore.

A kada će početi gradnja vrtića na novoj lokaciji, još nije poznato.

Nova lokacija je površine 6.000 kvadrata i po svemu odgovara gradnji novog vrtića.

Čeka se da Ministarstvo održivog razvoja raspiše konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja.

Barani su svjesni da ne može sve preko noći i da će još čekati gradnju vrtića i uređenje dvorišta.

"Odjednom su nas uništili, nadamo se da će nas postepeno uvesti u neko ljepše dvorište koje će služiti svima nama na ponos", poručio je Leković.

Bonus video: