PREDLOG ZAKONA KOJI DIJELI

Isti dokument, različito čitanje: Kako Mišljenje Vencijanske komisije vide pravnici i političari

Pravnik i bivši ministar pravde, Dragan Šoć, potencira kako je od Mišljenja VK bitnije da se u Crnoj Gori postigne konsenzus o ovom osjetljivom pitanju, prije svega između Vlade i svih vjerskih zajednica
6906 pregleda 43 komentar(a)
Venecijanska komisija
Venecijanska komisija
Ažurirano: 25.06.2019. 19:55h

Isti dokument – različito čitanje – tako bi se, u najkraćem, mogle opisati reakcije vlasti i opozicije na Mišljenje Venecijanske komisije o spornom Vladinom Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za opozicione NOVU i Demokrate, evropski eksperti dali su negativno mišljnje na predloženi Vladin akt

"Suština tog mišljenja je da nema automatskog preknjižavanja crkvene imovine, čime se jednostavno obesmišljava i jasno ukazuje aktuelnom režimu da ne može da radi ono što nijesu radili ni boljševici u Rusiji 1917, nakon revolucije, znači nema automatskog preknjižavanja, mora da se dokaže svojina", kaže Budimir Aleksić iz Nove.

"Vladin Predlog zakona o slobodi vjeroipovijesti dobio je negativnu ocjenu, mišljena sam, od Venecijasnke komisije, kako zbog izostanka dijaloga, koji treba da prethodi donošenju dobrog zakona, tako i zbog pravnih razloga, u smislu da su utvrđena njegova odstupanaj od ustavnih principa i međunarodnih standarda u oblasti zaštite ljudskih prava", rekao je televiziji "Vijesti", Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Sa druge strane, u DPS-u smatraju da je Mišljenjem VK, potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima. U Mišljenju se, između ostalog, preporučuje da se propiše da nema upisa vlasništva nad crkvenom imovinom do konačne odluke katastra ili suda, kao i da nakon promjene u vlasništvu, treba omogućiti crkvama da i dalje imaju pravo na korišćenje te imovine,

"Iz Vlade smo čuli da su te preporuke prihvatljive za nju kao predlagača Zakona, a koliko vidim, Mišljenje Venecijanske komisije smatraju prihvatljivim i predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske. Dakle, Mišljenje Venecijanske komisije je znatno suzilo prostor za manipulaciju i zapaljivu retoriku. Nadam se da će objava Mišljenja biti povod za prekid agresivne kampanje koja je vođena protiv Predloga zakona i da će javna debata biti vraćena na teren pravnih činjenica i međunarodnih standarda, gdje joj je i mjesto", saopštio je poslanik DPS-a, Miloš Nikolić.

Pravnik i bivši ministar pravde, Dragan Šoć, potencira kako je od Mišljenja VK bitnije da se u Crnoj Gori postigne konsenzus o ovom osjetljivom pitanju, prije svega između Vlade i svih vjerskih zajednica. Sudeći po reakcijama na Mišljenje VK, Šoć zaključuje kako su svi zadovoljni.

"Što znači da je mišljnje u tolikoj mjeri neodređeno, da svako može da izvuče iz njega ono što mu treba i da se poziva, to nikad nije dobo jer onda to samo stvara konfuziju. Problem je u sadržini Zakona i njenim posljedicama u Crnoj Gori, ne Venecijanska komisija".

Šoć smatra da je Predlog zakona već izazvao pravnu nesigurnost u sistemu jer sadrži pretpostavku svojine imovine u korist države.

"To je nacinolaizacija. Neko je tamo smislio, neka glava, anonimna, a neka glava koja nosi uz sebe titulu predsjednik države tvrdi da je to nekad bilo države Crne Gore, a ja kažem – ako država smatra da joj je nešto uzeto ona neka izvoli neka izvoli i to utvrdi u sudskom postupku i zato joj uopšte ne treba ni Venecijanska komisija ni bilo ko. Ako mi prihvatimo to i ćutke pređemo preko toga, onda ulazimo u jedan prostor nesigurnosti jer danas crkva, sjutra bilo ko. To je pravna nesigurnost i ja mislim da će taj zakon uzdrmati ozbiljno tekovine pravne civilizacije vezano za pitanje svojine", rekao je Šoć.

Predlogom Zakona, koji je izazvao oštar sukob između Crne Gore i Srbije i SPC, predviđeno da će svi vjerski objekti napravljeni prije 1918. koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biti prepoznati kao državna imovina

Preporučujemo za Vas