Nikšić: Ugradnja limitatora zvuka u ugostiteljskim objektima

Za prekoračenje dozvoljene jačine zvuka propisane kazne kreću se i do 20.000 eura
1960 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz jednog nikšićkog kafića, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz jednog nikšićkog kafića, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U ugostiteljskim objektima u Nikšiću u toku je ugradnja limitatora zvuka, uređaja koji bi trebalo da riješe izraženi problem buke u užem gradskom jezgru.

Limitatore će zasad morati da ima 26 od 80 ugostiteljskih objekata u centru grada.

Za prekoračenje dozvoljene jačine zvuka propisane kazne kreću se i do 20.000 eura.

Neki od ugostitelja kažu da limitatori neće uticati na rad nikšićkih kafića, dok ima i onih koji smatraju da će ti uređaji ugroziti poslovanje, ali ovoga puta nijesu htjeli pred kameru.

"Meni se na primjer dešavalo da mi tresu čaše. Asfalt trese na ulici", istakao je Stevo Glomazić, stanar Njegoševe ulice.

Da bi riješili problem buke, nikšićka Komunalna policija je odmah nakon Herceg Novog i Bara pristupila sprovođenju u djelo Pravilnika o buci koji je propisalo Ministarstvo turizma. "Služba Komunalne policije i Komunalne inspekcije Nikšić je među prvima pristupila samoj proceduri ugandje limitatora, jer imali smo određen broj prijava iz užeg gradskog jezgra, tačnije iz Njegoševe ulice, ali i drugih djelova grada", rekao je Novica Milović, načelnik Komunalne policije Nikšić.

Limitatori zvuka ugrađuju se na muzičkim uređajima i kontrolišu muziku na 65 decibela vani, odnosno 75 unutar lokala.

Do sad su u užem gradskom jezgru ugrađeni limitatori u tri ugostiteljska objekta. "Za sad u užem gradskom jezgru imamo oko 80 ugostiteljskih objekta, a u proceduri je 26, t.j. kojima su donesena rješenja o ugradnji. Komunalna policija će kontrolisati ostale ugostiteljske objekte, koji ne budu imali ugrađene limitatore, a koji budu proizvodili buku. Kazne su od 2.000 do 20.000 eura", rekao je Milović.

Milović je, kaže svjestan da među ugostiteljima ima predrasuda u vezi sa ugradnjom limitatora.

Neki od njih su kontaktirali i TV Vijesti negodujući zbog obavezne ugradnje ovih uređaja, ali pred kameru nijesu htjeli.

Oni koji su već ugradili limitatore zvuka, kažu da im ne smetaju.

"Mi ionako nismo puštali preglasnu muziku. 75 decibela nama je sasvim ok. Nema nikakvih primjedbi od strane gostiju. Kad se muzika glasnije pojača, on ga automacki obara na 75 DB, koliko god se muzika pojača, on ga automatski spušta", kazao je Marko Đešnjić, konobar.

Ugradnja limitatora zvuka za koje ugostitelji treba da izdvoje od 200 do 400 eura nastavlja se narednih dana.

Bonus video: