Finale kviza EUmetrija: Najuspješniji tim će otputovati u Brisel

Naša mala ekskurzija Evropom i Crnom Gorom polako se bliži kraju. Prethodnih nedjelja, ujedinjeni u različitostima putovali smo kroz istoriju i geografiju evropskog kontinenta, obnovili znanje o Crnoj Gori, zabavili se i takmičili.
810 pregleda 0 komentar(a)
EUmetrija, Foto: TV Vijesti
EUmetrija, Foto: TV Vijesti

Iako se o EU najčešće govori iz ugla politike i ekonomije, EU veliki fokus stavlja na kulturu i zajednički identitet evropske zajednice. Rediteljima, glumcima, pjevačima i drugim umjetnicima su na raspolaganju mnogobrojni programi podrške. Šta bi, uostalom, bilo sa svjetskom kinematografijom da nije evropske filmske industrije? Žan Mone, jedan od osnivača EU, navodno je rekao: „Kada bih sve morao ispočetka, započeo bih od kulture.“ Ovom izjavom se kultura prepoznaje kao ključni pokretač ujedinjenja Evrope koju povezuje viševjekovna zajednička kulturna istorija.

Pobjednici kviza biće u prilici da posjete nezvaničnu prijestonicu Evrope, Brisel. Druga nagrada su laptopovi za drugoplasirani tim koji obezbijedjuje Ministarstvo prosvjete. Za trećeplasirani tim nagrada su tableti za koje obezbeđuje Ministarstvo sporta i mladih.

Finalnu trojku, od kojih će jedan tim odnijeti titulu najuspješnijeg i otputovati u Brisel, čine učenici iz Berana, Pljevalja i Plava.

Prvi finalisti su učenici iz Berana: Andrijana Maslar, Dubravka Šćekić i Mladen Cimbaljević

Mentor: Milica Novović

Njima se u finalu pridružuju učenici iz Pljevalja: Aleksa Kušljević, Aleksandra Milikić i Tamara Milikić

Mentor: Maida Delić

Treći finalisti su učenici iz Plava: Belma Markišić, Marko Boljević i Adel Markišić

Mentor: Asmina Omeragić

Regularnost kviza pratiće pažljivo dobro odabrana komisija koju u svakoj epizodi čini Njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije u CG, predstavnici pregovaračke strukture ili predstavnici Vlade i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Kviz realizuju TV Vijesti u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info centra, Ministarstva prosvjete, zatim Ministarstva sporta i mladih, Kancelarije za evropske integracije i UNDP-ja.

Ne propustite finale kviza “EUmetrija” u nedjelju od 17:30h, samo na TV Vijesti.

Bonus video: