Sahranjen Momir Bulatović

Od Bulatovića se na podgoričkom groblju Čepurci danas oprostila rodbina, prijatelji i brojni građani
53001 pregleda 92 komentar(a)
Sa sahrane Bulatovića, Foto: Betaphoto
Sa sahrane Bulatovića, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.07.2019. 19:21h

Prvi predsjednik Crne Gore Momir Bulatović sahranjen je danas u Kučima, gdje je i preminuo u nedjelju u 63. godini.

Komemoracija je priređena u Srpskoj kući a od najviših državnih zvaničnika prisutan je bio jedino predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Predsjednik države Milo Đukanović uputio je telegram saučešće porodici, navodeći da s poštovanjem čuva uspomenu na njihovu saradnju početkom 90-tih kao i da su njih dvojica uspjeli da se izdignu iznad kasnijih političkih razmirica. Od Bulatovića se oprostila i delgacija srpske Vlade predvođena ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

Od Bulatovića se na podgoričkom groblju Čepurci danas oprostila rodbina, prijatelji i brojni građani.

Opelo je služio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Amfilohije je poručio da je ispraćena jedna od najuglednijih ličnosti Crne Gore koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima.

"Nije bilo lagano nositi taj krst koji je on ponio na svojim plećima", rekao je Amfilohije.

On je dodao da Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje.

"Momir je sačuvao svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu, to je od ogromnog značaja ne samo za njega nego i za Crnu Goru", poručio je.

Govorom se, između ostalih, od njega oprostio i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

"Da se opraštam od jednog od najvećih sinova ove zemlje i ovog naroda, da se oprostim od, s jedne strane, državnika koji je svojim djelom trajno obilježio decenije iza nas, a s druge, od brata i prijatelja sa kojim sam podijelio dane i godine borbe za tradicionalne vrijednosti, za državu naših predaka", istakao je Mandić.

Momira Bulatovića će, rekao je Mandić, narod pamtiti po poštenju, koje fali politici, ne samo regiona nego i šire.

Mogao je, dodao je, i da zadrži vlast, priklanjajući se onima na čijoj su strani moć i slila, ali je to odbio.

"Momir je izabrao da uradi ono što je teže, ali što je istovremeno i časnije. Da nije, ne bismo imali po kome da poznamo gdje stanuje istina i poštenje, gdje stanuje onaj istinski duh naših predaka u današnjem vremenu", rekao je Mandić.

Poštovanje Bulatoviću, u ime predsjednika i Vlade Srbije odao je ministar odbrane te zemlje Aleksandar Vulin, rekavši da je njegov odlazak veliki gubitak za srpski narod.

"Momir Bulatović je svojim životom zaslužio naše zahvalno sjećanje. On je čovjek koji kada je počeo građanski rat u bivšoj Jugoslaviji nije oklijevao da stane uz svoj narod i on je čovjek koji kada je počela agresija na SRJ nije tražio opravdanja zašto da se skloni pred NATO paktom, već je opet bio uz svoj narod. I kada su razbijali braću opet je bio uz svoj narod. Zato je zaslužio zahvalno sjećanje a Srbija pamti dobro, pamti zlo i svakom vraća po životu i po zasluzi", rekao je Vulin.

Među onima koji su izjavili saučešće na gradskom groblju Čepurci bio je i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, a na sahrani je bio ministar pravde Zoran Pažin.

Od Bulatovića se oprostio i bivši potpredsjednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović.

Prethodno je, minutom ćutanja, na komemorativnoj sjednici u Srpskoj kući, odata pošta prvom predsjedniku Crne Gore.

Bonus video: