Gorica važećim planskim dokumentima "napadnuta" sa svih strana

Iz NVO KANA poručuju da, ako se ništa ne promijeni, možemo očekivati da će u narednom periodu prostor na Gorici nastaviti da bude privatizovan
5017 pregleda 8 komentar(a)

Gorica je omiljeno mjesto Stojana Batrićevića. Kaže da nema dana da ovdje ne prošeta.

"Naš grad nosi ime po Gorici, Podgorica se zovemo, nama je Gorica ovdje koji smo rođeni, a i svima koji dođu, ovo je jedna ljepota. Jedino ne prijeti opasnost djelovima Gorice koji su jako strmi ili su uz željezničku prugu, pa ne mogu tu praviti zgrade", kaže on.

Ipak, zgrada i kuća na padinama Gorice je sve više. I biće ih još, sudeći prema postojećim planskim dokumentima.

"U onom pojasu na ulici Vaka Đurovića planirani su objekti veće spratnosti, imamo jedan objekat koji će imati devet spratova, pet objekata koji će imati sedam spratova, a zatim, u pojasu koji je između tih novih zgrada, i samog brda, imamo jedan veći broj objekata koji imaju prizemlje plus tri sprata. Sa druge strane Gorice ćemo takođe imati novu gradnju, u Beogradskoj ulici, iza one nove stambene zgrade koja je u podnožju same crkve Svetog Đorđa, u nastavku Beogradske ulice imaćemo još pet objekata prizemlje plus tri sprata, i u području oko Vile Gorica, takođe imamo planiranu značajnu novu gradnju, oko Vile Gorica su naređane parcele na kojima je planirano još 15 objekata", ističe Sonja Dragović iz NVO KANA.

Zato iz KANE poručuju da, ako se ništa ne promijeni, možemo očekivati da će u narednom periodu prostor na Gorici nastaviti da bude privatizovan.

"Ako se ne uradi ništa sistemski, u smislu zaštite onoga što je preostalo na Gorici, onda sigurno u budućnosti možemo da vidimo dalju devastaciju tog zelenog pojasa. Ono što bismo mi voljeli da vidimo jeste zaštita tog zelenila, uređenje...", ističe Dragović.

To traže i iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode. Ističu da je normalno da svaka generacija stanovnika Podgorice širi prostor grada, ali je isto tako normalno da se zelene površine od izuzetne važnosti sačuvaju i zaštite.

"Smatramo da je podizanje nivoa zaštite od sadašnjeg Park šuma ka spomeniku prirode ili neka slična kategorija od sudbinske važnosti za prostor Gorice. Potrebno je precizno i jasno definisati granice Gorice i onda detaljno raditi na valorizaciji naše najveće gradske šume, razvijanjem rekreativnih, edukativnih i turističkih sadržaja", kaže Zoran Bojović iz pomenutog Udruženja.

"Mislim da bi gradonačelnik morao da se uključi pod hitno, jer ostalo je još malo Gorice, ako to sačuvamo, nešto smo sačuvali na nas i za buduće generacije", poručuje Batrićević.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja TV Vijesti da li će ubuduće onemogućiti dalju gradnju sa svih strana brda i kako će zaštititi Goricu. Za kraj, sagovornici TV Vijesti poručuju:

"Prolazio sam kroz Staru varoš prije deset dana, sve pjesme o Gorici i Ljuboviću, e neka dođu ti pjevači i neka dođu ti što ih slušaju da vide kako se ta Gorica, što se njom dešava i neka dođu da se uključe da sačuvamo ovo zelenila što je ostalo, što je napravljeno neka je srećno", kaže Batrićević.

"Taj prostor je ograničen i ako ne odlučimo da donesemo konkretne mjere zaštite i krenemo u konkretno unaprjeđivanje tog prostora kroz deceniju ili dvije mi uopšte više nećemo imati Goricu", upozorava Dragović.

Bonus video: