VOZAČKE DOZVOLE NEVALIDNE U EU ZEMLJAMA

Crnogorski državljani u EU moraju ponovo da polažu vozački jer sporazumi nisu potpisani

"Crna Gora ima potpisane sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U toku je procedura usaglašavanja ovakvih sporazuma sa Italijom, Austrijom, Grčkom, Njemačkom i UAE", saopšteno je TV Vijesti iz Ministarstva vanjskih poslova
8111 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti/Screenshot
Ilustracija, Foto: TV Vijesti/Screenshot

Prije godinu ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je da će Crna Gora potpisati sporazum o međunarodnom priznavanju vozačkih dozvola sa Njemačkom.

"Pitanje je važno za naše građane  u  i imajući u vidu značaj potpisivanja sporazuma sa SR Njemačkom  MVP će u saradnji  sa MUP  u zadnjem kvartalu 2018 godine  dostaviti nove podatke  koji će ići u prilog potpisivanja  sa Saveznom Republikom Njemačkom". 

Međutim, od toga i dalje nema ništa. Naše vozačke dozvole, osim u Njemačkoj, nisu validne ni u ostalim zemljama Evropske Unije.

"Crna Gora ima potpisane sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U toku je procedura usaglašavanja ovakvih sporazuma sa Italijom, Austrijom, Grčkom, Njemačkom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe, postoje inicijative za početak pregovora i sa drugim državama", saopšteno je TV Vijesti iz Ministarstva vanjskih poslova.

U tim državama radi na hiljade naših državljana, ali od Ministarstva nismo mogli dobiti odgovor kada će se završiti ovi pregovori. 

Da može brže i bolje, pokazuje primjer susjedne Srbije koja ima potpisane sporazume sa većinom zemalja Zapadne Evrope.

"Kad je Nemačka u pitanju naš državljanin tamo može tu vozačku dozvolu  da koristi  sest najviše  godinu dana  posle tog perioda u Njemačkoj on opet mora da polaže  taj vozački ispit  tamo se polažu samo testovi  i praktična vožnja  tako da nisu ni ti troškovi nešto  veliki  dok recimo u Italiji  potpuno je drugačija situacija  ukoliko tamo  istekne taj period  važenja naše vozačke dozvole  tamo ponovo morate da idete u školu  dakle na časove,na praksu  na teoriju  i na polaganje i jednog i drugog što iziskuje mnogo vremena, a i puno para  za naše uslove  jer košta od 700 do 1000 eura", kaže Radoje Mijušković iz Alfa Centra.

Zato našim državljanima, koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, ne ostaje mnogo izbora. Ili da čekaju kad će Crna Gora potpisati sporazume ili da plaćaju dodatne troškove. 

Za utjehu je to što crnogorski državljani tokom turističkih putovanja  mogu koristiti domaću  vozačku dozvolu u pojedinim evropskim državama: Belgiji, Holandiji i Luksemburgu dok je za ostale države takođe potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Preporučujemo za Vas