Crnogorski državljani u EU moraju ponovo da polažu vozački jer sporazumi nisu potpisani

"Crna Gora ima potpisane sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U toku je procedura usaglašavanja ovakvih sporazuma sa Italijom, Austrijom, Grčkom, Njemačkom i UAE", saopšteno je TV Vijesti iz Ministarstva vanjskih poslova
8402 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti/Screenshot
Ilustracija, Foto: TV Vijesti/Screenshot

Prije godinu ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je da će Crna Gora potpisati sporazum o međunarodnom priznavanju vozačkih dozvola sa Njemačkom.

"Pitanje je važno za naše građane u i imajući u vidu značaj potpisivanja sporazuma sa SR Njemačkom MVP će u saradnji sa MUP u zadnjem kvartalu 2018 godine dostaviti nove podatke koji će ići u prilog potpisivanja sa Saveznom Republikom Njemačkom".

Međutim, od toga i dalje nema ništa. Naše vozačke dozvole, osim u Njemačkoj, nisu validne ni u ostalim zemljama Evropske Unije.

"Crna Gora ima potpisane sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U toku je procedura usaglašavanja ovakvih sporazuma sa Italijom, Austrijom, Grčkom, Njemačkom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe, postoje inicijative za početak pregovora i sa drugim državama", saopšteno je TV Vijesti iz Ministarstva vanjskih poslova.

U tim državama radi na hiljade naših državljana, ali od Ministarstva nismo mogli dobiti odgovor kada će se završiti ovi pregovori.

Da može brže i bolje, pokazuje primjer susjedne Srbije koja ima potpisane sporazume sa većinom zemalja Zapadne Evrope.

"Kad je Nemačka u pitanju naš državljanin tamo može tu vozačku dozvolu da koristi sest najviše godinu dana posle tog perioda u Njemačkoj on opet mora da polaže taj vozački ispit tamo se polažu samo testovi i praktična vožnja tako da nisu ni ti troškovi nešto veliki dok recimo u Italiji potpuno je drugačija situacija ukoliko tamo istekne taj period važenja naše vozačke dozvole tamo ponovo morate da idete u školu dakle na časove,na praksu na teoriju i na polaganje i jednog i drugog što iziskuje mnogo vremena, a i puno para za naše uslove jer košta od 700 do 1000 eura", kaže Radoje Mijušković iz Alfa Centra.

Zato našim državljanima, koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, ne ostaje mnogo izbora. Ili da čekaju kad će Crna Gora potpisati sporazume ili da plaćaju dodatne troškove.

Za utjehu je to što crnogorski državljani tokom turističkih putovanja mogu koristiti domaću vozačku dozvolu u pojedinim evropskim državama: Belgiji, Holandiji i Luksemburgu dok je za ostale države takođe potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Bonus video: