MOTIV NAPADA JOŠ NEPOZNAT

Istraga o napadu na Šukovića tri godine tapka u mjestu, Stanković bez konkretnog odgovora zašto

Radovan Aleksić i dalje nije raspoložen da javno govori o ovom slučaju. Tokom telefonskog razgovora kratko je za TV Vijesti saopštio da će za to biti spreman kada tužilaštvo donese odluku o tome hoće li protiv njega podići optužnicu ili ne
4085 pregleda 3 komentar(a)
Privođenje Aleksića (arhiva), Foto: TV Vijesti
Privođenje Aleksića (arhiva), Foto: TV Vijesti

Prije tri godine istražitelji  su požurili da objave kako su  u  efikasnoj istrazi, uspjeli da rasvijetle ko je 11. jula 2016. godine pucao u bivšeg šefa policijskog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića.

Tako je istraga nakon  samo tri mjeseca, dovela  do  srpskog državljanina Radovana Aleksića, koga je navodno na snimku sa nadzorne kamere, prepoznao jedan od svjedoka, bivsi kolega iz vojske. On je neposredno nakon svjedočenja tražio i da mu se isplati nagrada od 30 hiljada eura.

Pregrag Šuković je prethodno bio u žiži javnosti  pošto je  optužio aktuelnog premijera Duška Markovića i direktora policije Veselina Veljovića da imaju veze sa švercom cigareta i nelegalnim poslovanjem mojkovačke fabrike cigareta. Dokumentaciju o tome bivši policijski inspektor  dostavio je i Specijalnom tužilaštvu, od koga je  Marković tražio  da ispita  ove tvrdnje, istovremeno ih  oštro demantujući.

Sve ovo učinilo je  da  se policija maksimalno angažuje. Osumnjičeni  Aleksić je međutim nakon dva mjeseca pritvora  pušten da  se brani sa slobode, a  istraga ni tri godine kasnije nije dovedena do kraja. Zbog čega, TV Vijesti su pitale  vrhovnog državnog tužioca, ali  konkretan odgovor nisu dobili.

"U izvještaju o postupanju u ovom predmetu koji je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici dostavljen Vrhovnom državnom tužiocu navedene su brojne mjere i radnje koje je Više drzavno tužilaštvo u Podgorici u fazi izviđaja i istrage preduzimalo i preduzima postupajući u ovom predmetu. U izvještaju se takođe, između ostalog navodi da se postupak i dalje nalazi u fazi istrage. Završeno je informaciono tehnološko vještačenje, čija je analiza u toku. Donošenje odluke postupajućeg tužioca u bilo kom predmetu ne može se najavljivati, jer na donošenje odluke utiče i završetak brojnih neophodnih radnji. Brzina izvršenja tih radnji u velikom broju slučajeva ne zavisi od državnih tužilaca", saopšteno je iz VDT-a.

Izostao je i odgovor na pitanje  da li možda nedostatak dokaza protiv osumnjičenog Aleksića doprinosi odugovlačenju istrage.

"Bilo bi neumjesno da se, kao Vrhovni državni tužilac, upuštam u komentarisanje spekulacija o bilo kom predmetu".

Radovan Aleksić i dalje nije raspoložen da javno  govori o ovom slučaju. Tokom telefonskog  razgovora   kratko je za TV Vijesti saopštio da će za to biti spreman kada   tužilaštvo donese  odluku o tome hoće li protiv njega podići optužnicu ili ne. Ponovio je samo dio odbrane koju je dao nakon hapšenja – da je tog 11. jula bio u Beogradu.

Da kometariše istragu odbio je i Predrag Šuković, koji trenutno radi u sektoru granične policije. 

On i njegov branilac, Goran Rodić, kako saznaje TV Vijesti, nikada se  nisu  interesovali  za istragu pokrenutu protiv Aleksića. 

Interesuju se međutim, pojedine međunarodne organizacije, budući da Tužilaštvo nikada nije objasnilo sta je  motiv Aleksićevog napada na Šukovića, čije su optužbe prvog ministra i prvog policajca, sa druge strane, polako pale u zaborav.