POLA GODINE OD IZBIJANJA

Afera "Koverta": Ne nazire se pravosudni epilog, a pitanje je i kada će

I dalje se utvrđuje porijeklo novca koji je Duško Knežević u koverti predao Slavoljubu Stijepoviću, a i dalje su osumnjičeni i vozači Atlas grupe protiv kojih se istraga vodi već skoro dvije godine
5849 pregleda 15 komentar(a)
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 14.07.2019. 20:43h

Tačno pola godine od izbijanja afere "Koverta" još se ne nazire pravosudni epilog ovog slučaja, a pitanje je i kada će.

Naime, Tužilaštvo i dalje vodi istragu a optužnica ne mora biti podignuta u najčešćem zakonskom roku od šest mjeseci.

I dalje utvrđuju porijeklo novca koji je Duško Knežević u koverti predao Slavoljubu Stijepoviću, a i dalje su osumnjičeni i vozači Atlas grupe protiv kojih se istraga vodi već skoro dvije godine.

Istraga afere "Koverta", odnosno snimka na kojem se vidi kako odbjegli vlasnik Atlas grupe i optuženi za višemilionske malverzacije Duško Knežević predaje kovertu bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću još nije dobila svoj epilog.

Kada se može očekivati odluka o tome da li će i protiv koga biti podignuta optužnica za sada nije poznato jer, objašnjava sagovornik Televizije Vijesti, u ovom slučaju nije riječ o pritvorskom predmetu po kom istraga mora biti završena u roku od šest mjeseci.

Iz odgovora koji je dostavljen Televiziji Vijesti može se zaključiti da je ova istraga objedinjena sa prvobitnom istragom pokrenutom 2017. godine kada su se na spisku osumnjičenih našli vozači Atlas banke.

Knežević je tada tvrdio da su oni nevini dok je Stijepović odlučno negirao da je uzeo bilo kakav novac od Kneževića, da bi ga godinu i po kasnije, čuveni snimak demantovao.

"U vezi sa Vašim pitanjima obavještamo Vas da se navedeni predmet nalazi u fazi istage koja se vodi potiv ukupno 8 lica, od kojih se protiv 7 lica istraga vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a KZ CG i krivičnog djela pranje novca iz čl.268 KZ CG, a protiv jednog lica zbog i krivičnog djela pranje novca putem pomaganja iz čl.268 u vezi čl. 25 KZ CG", navodi se u udgovoru Specijalnog državnog tužilaštva.

Sagovornik Televizije Vijesti objašnjava, da je za zaključenje ove istrage i odluke o podizanju optužnice neophodno utvrditi odakle potiče novac koji je Knežević predao Stijepoviću, odnosno da li ga je osumnjičeni Knežević stekao krivičnim djelom i ako jeste kojim, jer se protiv njega vodi više istraga zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prala novac.

Kada je riječ o aferi "Koverta", dosadašnjim radnjama potvrđeno je ono što je Knežević tvrdio, nakon objave snimka, a Stijepović tek kasnije priznao – da je novac bio namijenjen za izbornu kampanju Demokratske partije socijalista (DPS).

Sa sigurnošću je utvrđeno i da je Knežević dao najprije 110 hiljada dolara Stijepoviću za potrebe terenske kampanje DPS u Zeti, ali mu ih je Stijepović potom vratio i tražio da ih konvertuje u eure, kako bi ih podelio aktivistima.

Snimak je nastao prilikom drugog susreta, odnosno kada je Knežević uručio konvertovani novac Stijepoviću i to ne čitav već 47 i po hiljada eura.

DPS je potom morao da taj novac vrati u budžet ali je kažnjen samo prekršajno sa 20 hiljada eura.

Stijepoviću Tužilaštvo nije odredilo pritvor jer je, kako je to kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, "sve priznao", dok Knežević nije saslušan jer je u Londonu, a Tužilaštvo je odbilo njegov predlog da bude ispitan preko video linka.

Preporučujemo za Vas