Rolne na kojima se štampaju fiskalni računi sadrže opasnu hemikalju

Bisfenol A utiče na nastanak raka, dijabetesa, može da dovede do gojaznosti i poremeti balans hormona
9424 pregleda 7 komentar(a)
Fiskalni račun, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Fiskalni račun, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 20.07.2019. 19:40h

Termalne rolne na kojima se štampaju fiskalni računi sadrže opasnu hemikalju bisfenol A i to u znatno većoj mjeri od dozvoljene, rezultat je istraživanja Alternative za bezbjednost hemikalija (ALHEM) iz Srbije.

Bisfenol A utiče na nastanak raka, dijabetesa, može da dovede do gojaznosti i poremeti balans hormona.

U Crnoj Gori nadležne institucije nisu upoznate sa ovim problemom.

Jesu trgovački lanci, ali čekaju da država to zakonski reguliše.

U zemljama Evropske unije (EU) opasne termo-rolne na kasama biće zamijenjene već naredne godine.

U svim uzorcima fiskalnih računa koje je analizirala Alternativa za bezbednije hemikalije iz Srbije, prisustvo bisfenola A je oko 40% veće od dozvoljene koncentracije od 0,02 .

EU je već na putu da zaštiti svoje potrošače.

"Upravo je to bio razlog da EU donese zabranu odnosno ograničenje o prisustvu ove hemikalije u fiskalnim računima odnosno terminalnim rolnama ta odluka je donesena još u decembru 2016 ali je obavezna primjena ove odluke od januara 2020", kazala je Jasminka Ranđelović iz ALHEM.

Bisfenol A ima ulogu razređivača boje kako bi sadržaj računa bio vidljiviji i nije hemijski vezan za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije.

"To je hemikalija koju je evropska agencija za hemikalije proglasila 2017. kao endokrini disraktor odnosno hemikalija koja u organizmu remeti naš endokrinološki status ponaša se kao hormon i izaziva mnogobrojne probleme u smislu metaboličkih, repreduktivnih i mogućih neuroloških simptoma. Najopasnija je za djecu i taj rani uzrast, a naravno i za ostale. Moguće je proizvesti proizvod bez te hemikalije", rekao je Borko Bajić iz Instituta za javno zdravlje.

Niko od Podgoričana u anketi TV Vijesti ne zna za štetnu hemikaliju na fiskalnim računima.

Od trgovaca u Crnoj Gori međutim, TV Vijesti dobija potvrdu da znaju za štetnost termalnih rolni koje koriste na kasama, ali da ipak čekaju kad će nadležne institucije reagovati.

Crna Gora do sada nije preduzela nikakve korake po ovom pitanju.

Ne znaju ništa, kako su rekli TV Vijesti ni u Centru za zaštitu potrošača.

Njihova predstavnica Olga Nikčević u telefonskom razgovoru je kazala da ih ne zanimaju nikakva nova istraživanja.

Potrošačima preostaje da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da operu ruke nakon kontakta sa fiskalnim računom i da kopiraju račune za proizvode koji podliježu garanciji.

Bonus video: