Kako do tehničke vlade: Demokrate insistiraju na bojkotu, DF, SDP i Demos za borbu i na ulici

Iako u opoziciji nijesu saglasni oko tehničke vlade, u jednom su jedinstveni – ukoliko ne bude fer uslova, izbora 2020. neće biti
7914 pregleda 8 komentar(a)
Za Markovića tehnička vlada nije opcija u ovom trenutku, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Za Markovića tehnička vlada nije opcija u ovom trenutku, Foto: Screenshot (TV Vijesti)

Izbora 2020. neće biti, bez promjena izbornih zakona i fer uslova, sprovodila ih ili ne tehnička vlada, poručuje opozicija iz parlamenta, nakon što je premijer Duško Marković juče saopštio da taj model nije opcija u ovom trenutku, te da prioritet ima kongres DPS-a krajem godine.

I dok DF, SDP i Demos vjeruju da će DPS ipak morati da pristane na tehničku vladu, te da se za to opozicija mora boriti i u parlamentu i na ulici, Demokrate insistiraju na bojkotu i čak odlaganju parlamentarnih izbora.

Iz DF-a odgovaraju kako opozicija ne smije da posustane u svojim zahtjevima, pa i za tehničkom vladom.

"Ulazak opozicije u vladu koja treba da pripremi izbore je da opstruira rad Vlade, a ne da budu dobri prijatelji i drugovi da se druže i vladaju", kaže Nebojša Medojević.

Oni kažu da te vlade nema?

"Pa, dobro... neće biti izbora", dodaje Medojević.

Za Demokrate, poruke vlasti nemaju smisla jer se, kako kažu, mijenjaju iz sedmice u sedmicu, ali oni svakako koji ne žele u tehničku vladu.

"U ovom trenutku, naše mišljenje je da bi ulazak u takvu vladu i aranžman bio vjetar u leđa DPS-u, i aspsolutno takvo nešto nećemo prihvatiti ni podržati", kazao je Dragan Krapović iz Demokrata.

Lideri SDP-a i Demosa, svjesni su kako DPS kupuje vrijeme, što opoziciji nikako ne ide u korist, budući da se u izbornoj godini zakoni ne mogu mijenjati, a DPS kongres, označen kao prioritet održava se tek krajem godine.

"Juče smo dobili samo još jednu objavu, ovaj put i zvanično od premijera – da je partija jedino važna, a država nije, jer se čeka njihov Kongres, a politička kriza u Crnoj Gori će se produbljivati. Potrošićemo još šest mjeseci čekajući partiju, dok država propada", ocjenjuje Ranko Krivokapić.

"Premijer je sada u jednoj evoluciji, pa stiže do momenta da u ovom trenutku neće biti tehničke vlade.... Šta to znaci? Sjutra je već drugacije...", smatra Miodrag Lekić.

Iako u opoziciji nijesu saglasni oko tehničke vlade, u jednom su jedinstveni – ukoliko ne bude fer uslova, izbora 2020. neće biti. Kako do tih uslova, ako nema tehničke vlade?

"Mi smo 2015. dali recept – jedinstvo, protesti, blokada sistema do ostavrivanja zahtjeva", kaže Medojević.

"Doći će do toga, to je neizbježno i to traži EU, to je njima rečeno na visokim evropskim adresama, da se to mora uraditi, ali oni odlažu, kao svaki loš đak", navodi Krivokapić.

"U parlamentu pokušavamo da otkrijemo sve ove neregularnosti, a vaninstitucionalno – znači protesti – koji su uvijek mogući i poželjni, vara se DPS ako misli da je energija sa protesta nestala", kazao je Lekić.

Demokrate idu i korak dalje.

"Tražimo hitnu implementaciju plana sveobuhvatnih izbornih reformi, bojkot Skupštine i odlaganje parlamentarnih izbora. U suprotnom slučaju, ukoliko to ne bude prihvaćeno, naše mišljenje je da opozicija treba da bojkotuje sljedeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori", naveo je Krapović.

Parlamentarni izbori očekuju se na jesen naredne godine.

Bonus video: