Iseljenik tvrdi: Opozicija nas optužuje da samo dajemo glasove vlasti, koja ne čuje što mi tražimo

Ni jednom rečenicom crnogorski zvaničnici koji su govorili na sjednici Savjeta za saradnju sa dijasporom nijesu pomenuli razloge zbog kojih građani napuštaju državu u kojoj su rođeni
10926 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2019. 19:57h

Država prepoznaje ključne probleme i potrebe iseljenika Crne Gore, tvrde zvaničnici koji su u svečarskoj atmosferi ispratili početak konstitutivne sjednice Savjeta za saradnju sa dijasporom, formiran 2016. godine.

"Možemo reći da su tri godine za nama bile uspješne sa stanovišta postignutih rezultata. Saradnje ne može biti bez ovakvih susreta na kojima ćemo otvoreno razgovarati o potrebama, očekivanjima i potencijalima dijaspore, ali i mogućnostima Crne Gore da na iste odgovori ili im izađe u susret", rekao je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Takvih razgovora je malo a suštinske podrške matice skoro da i nema, kaže Vladislav Popović, predstavnik iseljenika sa Kipra, koji učestvuje u radu Savjeta za saradnju sa dijasporom.

"Matica se ne odnosi onako kako bi trebalo prema nama. Znači sa jedne strane nas opozcija optužuje da mi samo dajemo glasove vlasti, vlast nas samo deklarativno pomaže, okuplja. Dođu, pozdrave nas i pođu, oni ne čuju što mi tražimo", kaže Popović.

Crna Gora, tvrdi on, nema sluha za brojne probleme onih koji su je napustili.

Velikom nepravdom smatra to što se iseljenici koji do 2006. nijesu imali pasoš druge države nego su ga stekli naknadno, danas moraju odreći ili tog ili crnogorskog.

"Znate, tamo je mnogo teže nego kući. Taj čovjek je mukom slao pare da pomaže porodici koja to troši u Crnoj Gori i pomaže crnogorskoj privredi a vi hoćete da ga kaznite i oduzmete pasoš. A on je otišao od vas zato što nijeste bili dovoljno dobri da mu omogućite adekvatne uslove za život", rekao je Popović.

Ni jednom rečenicom crnogorski zvaničnici koji su govorili na sjednici danas nijesu pomenuli razloge zbog kojih građani napuštaju državu u kojoj su rođeni.

Premijer Duško Marković je uvjeren da gradi Crnu Goru u koju će se sve više iseljenika vraćati.

"Naš ekonomski rast u prethodnim godinama je među najvećim u Evropi. Uporno skrećem pažnju lokalnim samoupravama da osmišljavaju i kandiduju razvojne projekte prema Vladi, da budu kooperativni i otvoreni za ideje iz dijaspore. Da se ne kriju iza paravana da nema novca za projekte. To nije tačno", tvrdi Marković.

Zvaničnim kanalima dijaspora Crnoj Gori godišnje donese pola milijarde eura.

Neformalnim, kako se procjenjuje najmanje duplo više.

Bonus video: