Ulcinjanini poručili Opštini: Ne želimo smeće blizu kuća

Deponije za kabasti otpad Ulcinj nema već tri godine, pa niču divlje
2327 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Gaču, Foto: Screenshot
Sa protesta u Gaču, Foto: Screenshot

Mještani Gača, Pistule, Briske Gore i Zoganja ponovo poručuju opštini Ulcinj da neće deponiju blizu svojih kuća i poljoprivrednog zemljišta. Ne vjeruju da će se tu odlagati samo kabasti otpad i strahuju za svoju egzistenciju, jer većina živi od poljoprivrede.

"Ne vjerujem da je to takva deponija, kako oni kažu, jer nijesu nas ubijedili još uvijek sa nikakvim papirima, dokumentacijom, da su uradili studiju izvodljivosti... Oni samo hoće nama da uvale smeće bukvalno na silu, bagerima na silu, e to im nećemo dozvoliti", kazao je mještanin Marko Junković.

"Da li oni poznaju ovu lokaciju, da li oni poznaju ovaj kraj, da li poznaju ove ljude. Solana je tu, plantaže mandarina, maslinjaci, vinogradi, Briska gora, jezero, vodovod, o pčelarstvu da ne pričamo, stočarsto. To je sve povezano, mi smo seljaci i bavimo se tim", dodaje mještanka Zefa Nikić.

"Ulcinjski grad diše sa nama, jer mi poljoprivredne proizvode nosimo ovom gradu. Gledamo da nam ova djeca ne pobjegnu u inostranstvo, da ne rade za njihovih 200 eura, nego da sami za sebe privredjuju", kaže Veselin Vučević.

"Preko 30 hiljada stabala ima mandarina, preko 15 hiljada stabala maslina, preko 4-5 hiljade stabala šipkova. Ja lično imam 3.400 stabala maslina, imamo uljaru. Oni gledaju da unište ovaj kraj", ocjenjuje mještanin Biljalj Kraja.

Prije dva dana radnici su bagerima krenuli da prave put, ali su ih mještani spriječili i učiniće to opet.

"Nećemo dozvoliti, jer to nije pravedno. To što kažu da nemaju lokacije, iskreno rečeno- nije istina, imaju lokaciju, al para nemaju. To je njihov problem, kao što je ovo sad, danas naš problem", kaže Kraja.

I dok u lokalnoj samoupravi kažu da je ta lokacija predviđena prostornim planom, da je održana i javna rasprava, te da zamjerki nije bilo, mještani to negiraju.

"Neka kažu kad je bila javna rasprava, ko je učestvovao. Ne može javna rasprava da ide posle usvajanja dokumenta, taj document je ništavan, oni znaju jer ga nisu uradili kako treba –po proceduri, po zakonu o lokalnoj samoupravi, po medjunarodnim konvencijama", navodi Junković.

Mještani su poručili da će pravdu potražiti i pred pravnim institucijama te da neće tolerisati, kako tvrde, - bahaćenje vlasti. Kad sledeći put bageri krenu, dočekaće ih u mnogo većem broju.

Bonus video: