PROBLEM ZAGAĐENJA GASI GRAD

Broj oboljelih od raka u Pljevljima ponovo raste

Iako podaci pokazuju rast oboljelih tumora u Pljevljima, novi predsjednik opštine tvrdi da je stanje, što se tiče zagađenosti, mnogo bolje nego prethodnih godina
3502 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Screenshot (TV VIjesti)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Screenshot (TV VIjesti)
Ažurirano: 28.07.2019. 19:48h

Pljevlja su među 10 najzagađenijih gradova  u Evropi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. I sami Pljevljaci odavno su svjesni  kakav vazduh dišu i kakvu vodu piju.

Iz godine u godinu uglavnom raste broj oboljelih od malignih bolesti, kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Nakon blagog pada u 2017, prošle godine je od zloćudnog tumora oboljelo preko 200 Pljevljaka.

Istovremeno, sve više djece ima bolesti  respiratornog sistema. Jasno je da je zagađenje vazduha jedan od glavnih uzroka.

Iako podaci pokazuju rast oboljelih tumora u Pljevljima, novi predsjednik opštine tvrdi da je stanje, što se tiče zagađenosti, mnogo bolje nego prethodnih godina.

"Taj trend generalno govoreći nije samo u Pljevljima  nego u kompletnom regionu. U Pljevljima je bila i cementara  prije nekih dvadesetak godina  koja je značajno više zagađivala  grad  i tad smo takođe imali trendove  vezane za maligna oboljenja  na ovaj ili onaj način. Ono što je jako bitno da moramo biti svjesni  da moramo činiti  akcije da  to zagađenje smanjimo...  Možemo reći  da je stanje  danas bolje  nego juče, danas bolje prije nego godinu dana", kazao je Igor Golubović.

Jedan problem vuče drugi za sobom. U Crnoj Gori je prošle godine negativan prirodni priraštaj zabilježen u čak 18 opština i to uglavnom na sjeveru a po najnovijim podacima Monstata, Pljevlja su grad sa najvećom stopom bijele kuge u 2018. godini.

Posljednji  izvještaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha za novembar prošle godine pokazao je svu dubinu problema u Pljevljima. Skoro svaki dan grad je bio zagađen štetnim česticama, a samo četiri dana  te čestice bile su u granici dozvoljenih. 

Na ove alarmantne podatke malo ko se osvrće, a Pljevljaci se nadaju da će im dugo čekana toplifikacija konačno omogućiti da udišu malo čistiji vazduh.

Preporučujemo za Vas